Foto: Dennis Dekker
Columns

Column - Levenslust

Ik zeg vaak tegen mensen dat ik het mooiste beroep van de wereld heb. Dat begint al met de uiteenlopende contacten die je steeds opdoet. Dan zijn er de unieke interviews waarbij ik vaak ook nog eens zelf het voorrecht heb om na te denken over een creatieve fotografische insteek. 'On top of it all', mag ik de gesprekken uitwerken tot een verhaal. 't Zijn stuk voor stuk facetten die maken dat mijn werk geweldig is. Toch kan ik af en toe wel eens opzien tegen zo'n interview. Een paar maanden geleden schreef ik een artikel voor CliniClowns. Mijn opdracht? Een moeder interviewen. Een vrouw van mijn leeftijd. Op zich prima te doen, toch? Ware het niet dat één van haar kinderen een jaar daarvoor overleden was aan de gevolgen van leukemie. Een 14-jarig jongetje, ruw weggerukt uit het leven. Hoe moeilijk dat gesprek soms ook was, achteraf gezien waren mijn zorgen nergens voor nodig. Het was af en toe best verdrietig, maar veel vaker ook eerlijk, eervol en oprecht. Dit maakte dat ik uiteindelijk misschien wel een extra mooi verhaal wilde maken. Voor de vrouw, voor het prachtige werk dat de CliniClowns doen, maar bovenal voor het 14-jarige jongetje.

Volle overgave

Vorige week was er weer zo'n moment. Een interview met Remco Bomhof uit Vaassen. Wederom iemand van mijn leeftijd. Weer niets om je zorgen over te maken, zou je denken. Toch is de aanleiding van mijn bezoek ook dit keer op z'n minst positief te noemen. Remco heeft in mei 2014 te horen gekregen dat hij lijdt aan de spierziekte ALS. Dagen daarvoor ben ik al met het gesprek bezig. Hoe tref ik hem aan? Zou hij wel op de foto willen? Wat is eigenlijk de eerste vraag die je stelt aan iemand die ALS heeft? Ja, als journalist héb je een prachtige job, maar toch kun je soms tegen bepaalde klussen op zien. Wat bleek? Mijn zorgen waren, ook nu, nergens voor nodig. Oké, Remco heeft de slopende spierziekte ALS, maar niet vaak zag ik zo veel levenslust in iemands ogen als bij hem. Dat blijkt bijvoorbeeld uit zijn antwoorden. Hij wil '100 procent genieten' van alle tijd die hem nog rest. Verdrietig in een hoekje wegkwijnen? Het is er niet bij. Hij plukt de prachtige momenten die hij nog dagelijks met zijn lief Annet beleeft, veelvuldig. Hij ruimt veel tijd in om bij zijn neefje, nichtje en andere familieleden te zijn. Hij geniet van de wekelijkse bezoeken aan de revalidatiespecialisten bij Klimmendaal in Apeldoorn. Zwemmen, logopedie, het maakt niet uit. Hij doet alles met volle overgave.
En... Remco blijft enorm gemotiveerd om creatieve ideeën te verwezenlijken. Net als vroeger toen die verrekte ALS nog niet in zijn leven was. Waar hij eventueel fysieke kracht nodig heeft, dan huurt hij die nu in bij zijn vrouw, familie of vrienden. Het creatieve idee waar ze nu volop mee bezig zijn? Een actiedag voor het goede doel. Want, zo zegt hij: 'op 30 september moet heel Vaassen, heel de gemeente Epe, in actie komen! Een wandeltocht, een feestavond: als er maar geld ingezameld wordt voor onderzoek naar ALS. Ik ga er voor! Volle bak!'. Elders in deze krant is zijn bijzondere verhaal te lezen.
Je wilt mijn eerste vraag aan Remco nog even weten? 'Hoe voel je je op dit moment eigenlijk?' Zijn ogen stralen terwijl hij een klinkklaar antwoord geeft: 'Ik voel me top!'

 

Dennis Dekker

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden