Foto: Veluws Nieuws
Columns

Nog ien keer de geul dan

Nou veuruit. Nog ien keer de geul dan en dan zuj mien dur niet meer aover heur'n. Toe ik zoaterdag via Vorch'n nao Veess'n ree veur 't uutzwaaimoment, hek de Plakk'nweg enumm'n. An 't ende van de olde Plakk'nweg mak'n ik met Aant Bouman mien eerste verhaal aover de geul. Toen was 't nog 't plan veur een blauwe geul. Met de kaans dat aster bot'n bie Aant veur de deure langs zoll'n var'n. Ik zie nog zo veur mien hoe Wim van Dieren met de trekker op mien of kwamp rien toe aak is langs de Wetering leupe richting Veess'n. "Wotte gruun of wotte blauw?", was 't eerste wat Wim vreug. Baluw isse niet eword'n, er brak een storm van protest lös. 't Kwamp al snel tut een volg'nd verhaal: saamp met Anton Westerkamp en Roel Docter bie de grote meidoornhag'n in de uuterweerd'n. Die moss'n ma vot. En waorumme kon dur gin geul komm'n deur de Duursche Weerd'n? Met Waop'nvelde kwam'n wie in actie. Ireen Bunnik word'n de ambassadeur bie de verkiezing Mooiste Plek van Nederland. Toe de veurlichtingsaomp in 't Spyker: Veessen kwamp in een badkuupe te ling'n. Verzet dat steeds vadder gunk. Met Gait Luntie en de band The Trapp op de diek en kettingzag'n veur de meidoorns. Met een stoet trekkers nao 't Waterschapshuus in Apeldoorne waor dijkgraaf Gert Verwolf zich ofvreug wat aster toch gunk gebeur'n. Bie dat alles Harrie Keereweer die as Gedeputeerde de plann'n mos verdedig'n en die Andre Nooteboom als boer'nveurman teg'nover zich kreeg. Staatssecretaris Melanie Schulz op bezuuk bie Dik van der Kolk en vader en zeune van de Vlekkert. Met burgemeister Wim Hoornstra nao de Tweede Kamercommissie, de Tweede Kamer en later de Eerste Kamer. Organisatie van die reiz'n in hand'n van Jos Melenhorst.

Op 2 november 2006, ik weet het nog as de dag van gister'n, kwam Jean Eigeman van de Partij van de Arbeid in de Eerste Kamer op bezuuk. Saamp met Ireen en Andre ben'k toe 't gebied deur ewes. Jean vund dat 't gebied mooier mos word'n. Hoe hie dat in gedach'n had, kwamp later. Eers op 15 november met zien all'n nao de Eerste Kamer. Schultz was met zwangerschapsverlof en minister Peijs mos 't varkentie wass'n. Niet dus, zie kon de Eerste Kamer niet aovertuug'n. Van de Berg leut namens de CU/SGP 't debat schors'n. De minister kon niet de antwoord'n geev'm die de senator'n woll'n hem. 't Vervolg kwamp op 20 december, Melanie Schulz was trugge van verlof en Jean Eigeman dien'n een motie in: dur mos vief miljoen extra op taofel komm'n veur gebiedsontwikkeling. Hie hoev'm de motie niet in te dien'n, staatssecretaris Schulz namp de motie aover en de Eerste Kamer gunk akkoord.

Noe bent wie dik tien jaor vadder en is de leste dumper uut ezwaait. Jean Eigeman mut nog mar is trugge komm'n um ien en ander te bekiek'n. Een koppie koffie drink'n in de Verbinding in Vorch'n, vanof de vogelkiekhutte an de Wetering 't landschap is bekiek'n. En Linda van Weeghel zon'k 't mooi toe as de leste dumper zaoterdag bie de Tolbrug weg reed:

Onze geschiedenis is straks een feit

Een kind zegt: die geul? Die was altijd hier

Dan zijn we klaar met verzet en verdriet.

Wat blijft is nog steeds een mooi gebied.

Hendik uut de Veldsiet???????

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden