Lies van de Beek hangt het Natuurlandschap recht in het Voerman Museum Hattem, in de zaal waar ook de werken van Jo Koster zijn verzameld. (foto: Voerman Museum Hattem)
Lies van de Beek hangt het Natuurlandschap recht in het Voerman Museum Hattem, in de zaal waar ook de werken van Jo Koster zijn verzameld. (foto: Voerman Museum Hattem)
Kunst & Cultuur

Wandelen door Natuurlandschap

Het schilderij Natuurlandschap van Jan van Vuuren is nu te bekijken in het Voerman Museum Hattem. Tijdelijk, want het museum heeft dit werk in bruikleen van het Noord-Veluws Museum in Nunspeet. Lies van de Beek van het Nunspeetse museum neemt ons mee op een wandeling door het Natuurlandschap.

Hattem - Onder grote belangstelling is de tentoonstelling 'Vrouwen Uit de kunst' in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet geopend. Een van de vrouwelijke kunstenaars waar werk van wordt getoond is Jo Koster. Op verzoek van het museum in Nunspeet heeft het Voerman Museum Hattem een werk bruikleen gegeven. Het Nunspeetse museum heeft als tegenprestatie een werk van Jan van Vuuren in bruikleen gegeven tot in maart volgend jaar. Het werk is onlangs gerestaureerd.
Jan van Vuuren wordt in 1871 geboren als zoon van een landarbeider in Molenaarsgraaf. Hij woont en werkt in Dordrecht, Amsterdam, Den Haag, Elspeet, Epe, Elburg, Lochem en tenslotte in Nunspeet. Op jonge leeftijd wordt zijn tekentalent herkend door een aantal plaatselijke notabelen die ervoor zorgt dat hij in de leer kan bij Roeland Larij. Later volgt hij ook lessen aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten en bij de Amsterdamse schilder G.W. Dijsselhof. In 1896 wordt hij toegelaten tot het kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio te Den Haag. In deze jaren trekt hij regelmatig met Haagse schilders richting Elspeet waar zij het Veluwse landschap vastleggen. Jan van Vuuren was dag in dag uit buiten te vinden met schetsboek of schildersezel om het Veluwse landschap vast te leggen. Onvermoeibaar schilderde hij boslandschappen, haventjes en straatjes in plaatsen als Hattem, Harderwijk, Nunspeet en Elburg.
Zijn landschappen zijn zorgvuldig opgebouwd maar niet altijd te herleiden tot een specifieke plek. Hij speelde met landschappelijke gegevens en componeerde ze geheel naar zijn eigen perfecte sfeervolle beeld. Dat laat onverlet dat dit een extra dimensie geeft aan zijn schilderijen.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97 www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden