Columns

Column - Tijden veranderen

De tijden veranderen hoor je vaak. Bedoeld wordt dan dat de samenleving verandert naarmate de tijd verstrijkt. In mijn tijd als gemeenteraadslid wilde je rechtstreeks in contact zijn met de burger. Je bent namelijk hun vertegenwoordiger en belangenbehartiger. Na zoveel jaar krijg ik dientengevolge nog mensen aan de deur om advies en hulp.

Dat is nu anders. Vorige maand kreeg ik een 'persoonlijke' uitnodiging van mijn gemeentebestuur voorzien van de handtekeningen van de burgemeester en twee raadsleden. De brief was echter gericht aan "De bewoners van: (mijn adres)". Dit was willekeurig geselecteerd door een computer! Aan de door de computer gekozenen was het verzoek om naar een bijeenkomst te komen en daar ideeën aan te geven over de "woonomgeving en onze mooie gemeente". Wel met de beperking dat er maximaal 100 personen mee konden doen. Wanneer je daarom dus nog zou denken dat je en raadslid rechtstreeks kunt benaderen wordt het moeilijker, alleen al om een adres te vinden. Op de website van de gemeente vind je enkel een e-mailadres, maar geen telefoonnummer of huisadres. Een email kun je evenwel wel of niet beantwoorden.

Een verslag van deze bijzondere gebeurtenis in het dagblad, wat ik enkel heb voor het plaatselijke nieuws, heb ik nog niet gezien.
Dat is ook anders. Ik ben al bijna een halve eeuw abonnee. Dat heeft mij omgerekend naar het huidige tarief wel vijftienduizend euro gekost.

Er zijn steeds vaker dagen dat er niks uit mijn dorp wordt geschreven, en zo wel nog vaak naar aanleiding van tweets van de politie en andere persberichten. De nieuwsjager met zijn boekje is kennelijk verdwenen. Om over het (kritisch) volgen van de lokale overheid, zoals destijds beloofd toen de krant een andere titel kreeg nog maar niet te spreken.

Terwijl dat er blijkens de huis-aan-huisbladen, wel nieuws is. Dat zal nog erger worden nu het toch al karige deel "Epe-Vaassen" langzaam verdwijnt en "Veluwe" wordt. Men begrijpt niet dat er historisch gezien grote verschillen zijn tussen de oost en west Veluwe. Hoe belangrijk voor hen ook, maar voor nieuws uit Harderwijk en Elburg hebben wij aan de oostkant minder belangstelling.

Toch zijn er verschillen in deze ontwikkelingen. De gemeente blijft en zal zelfs groter worden. Tegelijkertijd zal de afstand tussen kiezer en gekozene steeds groter worden. De poging deze ontwikkeling met moderne middelen te keren zal naar mijn verwachting weinig uithalen. Op het beleid van de gemeente heb je doorgaans alleen bij de verkiezingen als (grote) groep echte invloed.

Het abonnement op je dagblad heb je wel zelf in de hand, al is het moeilijk een langdurige relatie, om te verbreken. Toch lijkt dat het geval te zijn, het gedrag van de lezers veranderd.

Ik weet dat er verschillende gaan 'samen-lezen' en dat zal de ontwikkeling ook weer versnellen. De tijden veranderen, maar ik denk dat met mijn niet iedereen daar blij mee zal zijn.

Gradus van Eek

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden