Erlkönig, illustratie uit 'Franz Schubert'; aquarel Anton Pieck. (afbeelding Anton Pieck Museum)
Erlkönig, illustratie uit 'Franz Schubert'; aquarel Anton Pieck. (afbeelding Anton Pieck Museum)
Kunst & Cultuur

Anton Pieck als illustrator

Dank zij zijn enorme veelzijdigheid en bijna onbegrensde inventiviteit heeft Anton Pieck zich een unieke plaats verworven in de wereld van de beeldende kunst. Een bijzonder facet in zijn oeuvre vormt zijn werk als illustrator.

Hattem - Sinds 1920 illustreerde Pieck meer dan 300 boeken – en alleen maar boeken die hem aanstonden. Achter de illustraties die uiteindelijk in de boeken terecht kwamen, lag gewoonlijk een lange weg van voorbereiding. Pieck lichtte dit zelf ooit toe: 'Wanneer ik een boek moet illustreren neem ik het manuscript mee naar bed, overdag heb ik daar geen tijd voor. Lezende krijg je het gevoel: hé, daar zit wel beeld in. Dat schrijf je dan op. Het resultaat van al die activiteit is dat je uiteindelijk veel te veel motieven hebt. Daaruit ga je vervolgens schiften. Van hetgeen dan een goed gegeven is ga ik vluchtige schetsen maken, krabbels op papier zetten. Daaruit selecteer ik wederom. Het is een feit dat je heel veel werk verricht voordat je tot de definitieve 'prent' komt.'

Pieck illustreerde onder andere een monumentaal werk over Franz Schubert, van de hand van musicoloog Lou van Strien. Het werk verscheen in 1935. Het boek bestaat uit twee delen, die zowel los als samen in een band worden uitgebracht en bevat een biografie over de romantische componist en een bloemlezing uit zijn liederen op teksten van Goethe. Bij zestien van de liederen maakt Pieck een aquarel. De eerste tekening voor deze uitgave betrof Goethes Erlkönig, op muziek gezet door Franz Schubert. Toen de tekening klaar was, bleek de uitgave van het boek verticale formaten noodzakelijk te maken. Erlkönig had een horizontaal formaat. Pieck tekende de voorstelling opnieuw.

'Erlkönig' is een van de gedichten van Goethe die Schubert op muziek zette. Het gaat over een vader die met zijn zoon te paard naar huis rijdt ('Wer reitet so spät durch Nacht und Wind? Es ist der Vater mit seinem Kind'). De jongen ziet hoe de dood ('Erlkönig') hem wenkt; zijn vader negeert dit 'visioen', maar houdt even later een dode zoon in de handen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden