Logo veluws-nieuws.nl


Gedeputeerde Meijers liet, geassisteerd door de wethouders van Dijk en Meijer, de eerste boot te water vanaf de boothelling in de nieuwe haven van Veessen.
Gedeputeerde Meijers liet, geassisteerd door de wethouders van Dijk en Meijer, de eerste boot te water vanaf de boothelling in de nieuwe haven van Veessen. (Foto: Jan Nitrauw)

Nieuwe haven Veessen nu al in trek

Veessen - Gedeputeerde Josan Meijers heeft zaterdag de nieuwe haven in Veessen geopend. En die is nu al in trek. Bij de nieuwe stichting Havenbeheer Veessen hebben zich al een tiental booteigenaren gemeld voor een vaste ligplaats. "Maar we willen ons vooral profilieren als passantenhaven", meldt voorzitter Ted Hoogers, voorzitter van de stichting Havenbeheer Veessen.

(door Jan Nitrauw)

De stichting weet zich al gesteund door voldoende vrijwilligers die vanaf 1 januari 2018 het beheer over de haven uit gaan voeren. Dan wordt de haven en alles wat er bij hoort door de gemeente Heerde overgedragen aan de stichting Havenbeheer.

Gedeputeerde Josan Meijers verrichte de openingshandeling door een vaartuig van aannemer BWO uit Oosterwolde van de boothelling te laten lopen. Meijers was vooral getroffen door de grote betrokkenheid van de bevolking en de deelnemende partijen. "Ik heb enkele keren anoniem in dit gebied gefietst. Wat mij opviel is dat u bijzonder gastvrij bent en erg trots bent op dit gebied. U hebt met dit gebied iets heel waardevols in handen en bent bereid dit met anderen te delen. Het was heel fijn om dat te ervaren", aldus Gedeputeerde Meijers.

Wethouder Gerrit van Dijk was er op zijn beurt trots op dat de uitvoering van het project binnen de beschikbaar gestelde 1,4 miljoen euro is gebleven. "Toen de besluitvorming vast dreigde te lopen, heeft de gemeenteraad unaniem uitgesproken dat het project door moest gaan met de voorwaarde dat het geen cent extra mocht kosten. En dat is gelukt", aldus de Heerder wethouder. Die daarbij zijn dankbaarheid uitsprak richting uitbater Geke de Weerd van de IJsselhoeve. "Heel belangrijk in het vlot trekken van de plannen was je bereidheid om een concessie van Rijkswaterstaat voor het ophogen van jou terrein over te dragen aan de gemeente Heerde", aldus wethouder van Dijk.

De vernieuwing van het havenfront is het grootste onderdeel van het project gebiedsontwikkeling hoogwatergeul. Wethouder Wolbert Meijer beseft dat het prachtige gebied nu vermarkt moet worden. "We hebben hier een verhaal te vertellen waar de gasten door verrast zullen worden. In de promotie hiervan kan de beroepskracht recreatie en toerisme die Wij zijn Heerde straks aan gaat stellen een belangrijke rol vervullen", is de visie van wethouder Meijer.

Dat het gebied hoogwatergeul een populair fietsgebied is geworden, bewijzen de cijfers van het fietspont Kozakkenveer. Kon op 4 september de 25.000ste passagier overgezet worden, de verwachting is dat men dit jaar de grens van 28.000 passagiers zal overschrijven. Het oude record uit 2015 staat op 22.313 passagiers.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox