Logo veluws-nieuws.nl

Prachtig resultaat appels en peren plukken

De Stichting Sidney and Friends uit Emst is maar wat blij met de opbrengst van het appels en peren plukken bij hoeve De Nijensteen in Veessen. Zo'n 70 vrijwilligers zijn eind augustus begonnen met het peren plukken en afgelopen week konden ze aan de Stichting een cheque overhandigen van maar liefst 4.550 euro. 

(door Henk Boeve)

Grote animator achter deze actie is Dikkie Huiskamp (62) uit Oene. Dikkie Huiskamp is een oud-collega van Petri van Ommen en Petri is de moeder van Sidney, die meervoudig en complex gehandicapt is. 
Petri van Ommen heeft in juli 2012 de Stichting Sidney and Friends opgericht met als doel het verkrijgen van geld, om dat te besteden aan het welzijn van meervoudig gehandicapte kinderen, jong volwassenen en aanverwanten.

Met name wordt het geld besteed aan het huifbedrijden. De Stichting Sidney and Friends heeft het voornemen om dit jaar 22 keer te gaan huifbedrijden. Iedere keer kost 400 euro, totaal is dus 8.800 nodig. Het appels en peren plukken heeft 4.550,- opgebracht. De Stichting is dan ook maar wat blij met dit bedrag en met de vrijwilligers.

Er is begonnen met het plukken van peren, namelijk de Conference en de Doyenné du Comice peer. De Conference peer is het meest geteelde ras, gevolgd door de Doyenné. Daarna waren de appels, onder andere. Elstar en Topaz aan de beurt.

Dikkie Huiskamp kon een beroep doen om maar liefst 70 vrijwilligers. De meesten in de leeftijd van in de 70 jaar. Er was één uitzondering en dat was Henk Brummel uit Oene, want Brummel is 83 jaar.
De overige vrijwilligers kwamen uit Emst, Oene, Epe, Heerde, Welsum, maar ook uit Apeldoorn en zelfs Raalte.

"De dagploeg hadden we verdeeld in een morgenploeg en een middagploeg", zegt Huiskamp. "Per ploeg waren er maximaal acht plukkers, maar er waren ook dagen bij dat er geen acht plukkers waren, maar vier of vijf. Dit is het derde jaar dat we dit doen voor de Stichting Sidney and Friends. Het eerste jaar hadden we 30 vrijwilligers en nu dus 70. Deze stijging is ook te zien wat betreft de opbrengsten. Dit jaar dus een opbrengst van 4.550 euro. Vorig jaar was dit 2.800 euro en het jaar daarvoor 2.300 euro." 

"En wat zo leuk is", zegt Dikkie Huiskamp. "Ook in 2018 mogen we weer appels en peren komen plukken en alle vrijwilligers, die nu geholpen hebben, hebben nu al toegezegd dat ze het volgend jaar ook weer komen doen. Prachtig toch." 

Meer berichten

Shopbox