Logo veluws-nieuws.nl


Van links naar rechts: Noortje Bonhof, Laura de Kroon, Indy Holtdijk, Saartje Bergen en Sophie van der Stouwe. Tijdens de Roefeldag in Epe werden ze een middagje journalist. Foto: Dennis Dekker
Van links naar rechts: Noortje Bonhof, Laura de Kroon, Indy Holtdijk, Saartje Bergen en Sophie van der Stouwe. Tijdens de Roefeldag in Epe werden ze een middagje journalist. Foto: Dennis Dekker (Foto: Dennis Dekker)

Nieuwsgierig naar nieuws op Roefeldag

Epe - De belangrijkste eigenschap van een journalist? Nieuwsgierig zijn. Nou, dat lieten Sophie van der Stouwe, Saartje Bergen, Indy Holtdijk, Laura de Kroon en Noortje Bonhof zich geen twee keer zeggen. "Nieuwsgierig? Dát zijn we wel!", lachten de enthousiaste 11-jarige dames uit Epe. Ik kreeg veel hulp om dit verhaal te schrijven over de Roefeldag in Epe.

(door Dennis Dekker)

Tijdens de jaarlijkse Roefeldag kunnen basisscholieren kennismaken met uiteenlopende beroepen. Bovengenoemde dames wilden graag weten wat ondergetekende zoal doet. Als eigenaar van het Eper mediabureau Media Magneet nam ik deze kersverse, kritische verslaggevers mee naar dé plek waar veel nieuws vandaan komt: het gemeentehuis. De dames kregen een korte uitleg over een aantal basisregels binnen de journalistiek. In het bezit van een reeks woorden (wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe) waarmee belangrijke vragen gesteld kunnen worden, mocht het stel vervolgens naar de raadszaal toe.

Daar zat een bijzondere gemeenteraad klaar die, onder leiding van burgemeester Hans van der Hoeve, griffier Vincent Smit en raadslid Bertie Hendriks fictieve onderwerpen besprak waar de gemeente Epe de komende periode geld aan uit zou moeten geven. Vanaf de perstribune vroegen Noortje en Laura zich allereerst af wat een gemeenteraad precies was. De burgemeester legde hen dat nauwgezet uit en de pennen van het vijftal begonnen als vanzelf te schrijven.

De bijzondere Eper gemeenteraad bestond uit enkele andere Roefelgroepjes die een eigen voorstel ('er moet meer geld naar ouderen', 'gebruik het maar voor de aanleg van extra zebrapaden', 'het Amazonegebied is wel een goed doel', 'wij hebben genoeg, geef het aan Derde Wereldlanden') moesten presenteren waar het geld naartoe zou moeten. Saartje en Indy reageerden: "Waarom moet dat geld naar het Amazonegebied? Daar hebben wij in Epe toch niets aan?" Als volleerde debaters werd het voorstel verdedigd: "Weet je wel hoe lief de dieren daar zijn?" De nieuwbakken journalisten schreven duchtig door. Daarnaast stelden de partijen van deze Roefelraad ook vragen aan elkaar. "Waarom moet dat geld naar ouderen? Die hebben toch al een goed leven gehad?" De kladblokjes op de perstribune raakten voller en voller. Toen de Roefelraad uiteindelijk besloot dat het geld verdeeld zou moeten worden tussen de ouderen en de aanleg van zebrapaden, stelde Sophie nog een laatste, belangrijke vraag: "Wanneer wordt het geld gebruikt?" De burgemeester legde die vervolgprocedure netjes uit en de journalisten keken elkaar tevreden aan. Dit was een leerzame middag. Nu dat verhaal nog maken...

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox