Wintergezicht in Den Helder, 1906, van Anton Pieck. Hij maakte het op 11-jarige leeftijd.
Wintergezicht in Den Helder, 1906, van Anton Pieck. Hij maakte het op 11-jarige leeftijd.
Kunst & Cultuur

Anton Pieck: 'Wintergezicht in Den Helder'

Hattem - Anton Pieck is op 19 april 1895 met zijn tweelingbroer Henri in de Koningsstraat in den Helder geboren. Hun vader is machinist bij de Marine. In mei 1896 verhuist het gezin naar de Kanaalweg waar ze om de paar jaar verhuizen.

Dan in dit en dan in dat huis. Hun moeder laat de jongens veel vrijheid en ze kennen de stad door en door. Veel afleiding hebben de jongens verder niet en al jong trekken ze zich terug met papier en potlood. Beide jongens hebben een verrassend talent. De ouders besluiten de tweeling les te late nemen bij de heer J.B. Mulders, een man die eigenlijk decoratieschilder is. Daar moeten ze vooral objecten leren tekenen. Tussen de lessen van Mulders door, trekt Anton op urenlange zwerftochten door de duinen waar hij de natuur tekent.

Als hij elf jaar oud is, gebeuren er in zijn leven drie belangrijke dingen. Hij maakt een tekening in klein formaat die op verrassende wijze de hele latere Anton Pieck in zich sluit. Het is een smal stadsgrachtje door rijen bomen omzoomd, de huizen minutieus getekend, zo alsof zij deel hebben aan het gebeuren. Zij zien in de meest letterlijke zin –uit op de bevroren gracht en de drukte van kinderen op het ijs. Onder die huizen in de linkerrij de ouderlijke woning, voor één van de ramen zijn daar schimmig twee figuurtjes aangegeven, Henri en Anton. Voor het huis staat groter en nadrukkelijker de figuur van de vader getekend, met de rug naar hen toe, die het krioelende leven in zich opneemt. Een wintergezicht, een onderwerp waar de kunstenaar in zijn leven nog vele keren op zal terugkomen. Als elfjarige jongen zal hij nog geen notie gehad hebben van Pieter Bruegel en toch is er enige verwantschap te zien.

In datzelfde jaar maakt Anton zijn eerste aquarel/stilleven: een bruin potje op een oud stoofje, een bord met mes. Met dit stilleven wint de 11-jarige Anton zijn eerste prijs. Ook in dit jaar verhuist de familie naar Den Haag, waar de tweeling uiteindelijk beide tekenakten haalt.
De kleine tekening Wintergezicht hing tot op het laatst in het atelier van Pieck pal voor zijn tekentafel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden