Vrijwilliger Ron Maat in de kelder van het museum bij een model van de Dikke Tinne. (foto: Voerman Museum Hattem)
Vrijwilliger Ron Maat in de kelder van het museum bij een model van de Dikke Tinne. (foto: Voerman Museum Hattem)
Kunst & Cultuur

Met Dikke Tinne naar Middeleeuwen

Hattem - Het Voerman Museum Hattem is gastheer tijdens de Gelredag op zaterdag 18 november. Dan herleven de Middeleeuwen in het museum en natuurlijk speelt kasteel de Dikke Tinne daarin een belangrijke rol, zegt vrijwilliger Ron Maat.

De Dikke Tinne was een kasteel dat tussen 1401 en 1404 verrees in opdracht van de hertogen Willem I en Reinoud IV van Gelre. De goed verdedigbare burcht was een strategisch gelegen voorpost in de machtsstrijd tussen de Hertogen van Gelre (Gelderland) en de Bisschop van Utrecht, de bestuurder van het Oversticht (Overijssel). De burcht werd het kleinste kasteel van Nederland met de dikste muren, ze waren wel zeven meter dik. Vandaar dus Dikke Tinne. Na 1580 raakte de Dikke Tinne in verval en in 1626 werd de burcht geleidelijk afgebroken. De overgebleven ruïne werd in 1778 gesloopt, waarbij de stenen werden verkocht.

Tijdens de Gelredag op 18 november zijn het Voerman Museum Hattem en het Anton Pieck Museum van 10.00 tot 12.00 gratis te bezoeken. In de kelder van het museum is dan uitgebreid aandacht voor de Dikke Tinne. Bezoekers kunnen een model van het kasteel bekijken en beleven hoe dat nou was, om te wonen en te werken in zo'n burcht. Ze kunnen opgegraven vondsten bekijken en de middeleeuwse sfeer opsnuiven, terwijl er middeleeuwse muziek door het gewelf klinkt. De Gelredag is een initiatief van Omroep Gelderland, die dan ook in het museum aanwezig is.

Veel aandacht is er verder voor hertogin Maria van Gelre, die in 1380 in Normandië werd geboren en 1405 in Bastogne in de Ardennen trouwde met hertog Reinoud IV van Gelre. eigenaar van de Dikke Tinne. Maria en Reinoud zijn regelmatig in de burcht geweest. Vanuit het museum kunnen bezoekers met een gids mee op speurtocht naar sporen van Maria. Ook resten van de Dikke Tinne worden dan bezocht. Verder is Maria van Gelre-kenner professor Johan Oosterman zaterdagochtend in Hattem om zijn kennis te delen. Hij geeft om 10.15 en 11.00 uur een lezing. Zie ook www.omroepgelderland.nl/riddersvangelre-gelredagen

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem waaronder zeer unieke archeologische vondsten. Zoals de 4000 jaar oude Veluwse klokbekers.
Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97 www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden