Foto: Gradus van Eek
Columns

Vertrouwen

Bij de regeringsverklaring ontkwam je niet aan de indruk dat er veel komedie bij is. Het leek een spel. Wel met gevolgen voor de burger zoals de ouderen, ze werden aangespoord de hypotheek op hun huis af te lossen, en nu ze dat hebben gedaan, worden ze gestraft met een huurwaardebelasting. Zelfs de lokale politieke geestverwanten voelen zicht misleid zoals door de gevolgen van vliegveld Lelystad.

Vertrouwen was het woord dat we het meest hoorden. Dat het zo vaak wordt gezegd betekent dat onze bestuurders het eindelijk zelf ook door hebben. Maar wat wil je, als er ingrijpende maatregelen worden afgesproken welke in geen enkel verkiezingsprogramma hebben gestaan. Afgesproken in beslotenheid door enkele kopstukken. De Kamerleden van deze partijen moeten daar gewoon mee instemmen. Wie de moed heeft om dat niet te doen kan zijn carrière in de politiek vergeten, zo bleek onlangs van een ex-Kamerlid die daarover een boek(je) opendeed.
Zullen we bij de gemeenteraadsverkiezingen en deze poppenkast in het klein zien? Wil men het vertrouwen behouden en zo nodig terug winnen?

Een onderwerp werd al in het lokale dagblad genoemd: Rond het 'Emstergat', waar de toenmalige bewoners al zo veel voor het "algemeen belang" hebben ingeleverd is eindelijk begonnen met een gebouw voor de kabelbaan. Daar is iedereen denk ik blij mee.

Dit heeft zolang geduurd omdat in dezelfde planprocedure een 'onbijthotel' werd geregeld, waar de omwonenden wel grote moeite mee hadden. Nu afgerond is bij de kabelbaan meteen gestart.

Bij het ontbijthotel daarentegen niet! De verslaggever van de krant die zo alert was om verder te vragen, kreeg slechts ontwijkende antwoorden van de aanvragers die het hotel eerst zo nodig hadden zoals:

"We zitten nog immer in de onderzoeksfase." En "We zijn in gesprek over de plannen. Daarbij kijken we onder meer of het plan nog realistisch is. Is een ontbijthotel nog aantrekkelijk genoeg?'' Dat nota bene terwijl de economie sindsdien alleen maar is aangetrokken.
Grond stijgt in waarde zodra er op gebouwd mag worden. Meerwaarde die o.a. door de wijziging van een bestemmingsplan door de gemeente ontstaat. Sinds deze aanvraag is het object in andere handen overgegaan. Wie aan de touwtjes trekt is onduidelijk. Spanjaarden, de investeringsmaatschappij of een particulier? Zelfs het op dit gebied gespecialiseerde blad Quote weet wel wie de miljoenen bezit, welke miljoenen er worden verdient,dat er onderlinge ruzie is, maar niet hoe het echt in elkaar steekt.
Komt het ontbijthotel er ooit komt en of het een langzame dood zal sterven? Of is het projet een opmaat is naar nog groter hotel, een salamitechniek die vaker voorkomt.
Dan zullen omwonenden opnieuw in actie moeten komen en word het vertrouwen van de burger in de overheid (opnieuw) geschaad. De gemeenteraad, staat dan opnieuw voor een moeilijke beslissing.
"De tijd zal 't leren" zetten bewoners op deze locatie lang geleden voor het Emstergat er was, als naam op hun woning. Ze hebben toen vast niet voorzien welke impact dit nu zoveel jaren later met vertrouwen zou hebben.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden