Scrooge gaat de trap op, één van de tentoongestelde werken van Anton Pieck. (afbeelding: Anton Pieck Museum)
Scrooge gaat de trap op, één van de tentoongestelde werken van Anton Pieck. (afbeelding: Anton Pieck Museum)
Kunst & Cultuur

Winterse wereld tot leven gewekt door Anton Pieck

Hattem - Als een paraplu overschaduwt de Japanse sierkers de binnenplaats voor het Anton Pieck Museum, samen met de (wens) put vormt het een decor waar je elk moment de grote tekenaar kunt verwachten, zittend naast de put met zijn tekenblok en potloden.

De huidige tentoonstelling in het Anton Pieck Museum zou een kolfje naar de hand van de tekenaar/illustrator geweest zijn. De inspiratie spat van deze tentoonstelling af, oliebollen, koek en zopie, sneeuw en ijspret, hij vangt alle ingrediënten voor een ouderwetse winter in kleurige beelden weerkaatst door de witte sneeuw. Het doet haast overdadig aan.

Dit in tegenstelling tot het gierige karakter van Scrooge uit de Christmas Carol van Charles Dickens waarop deze tentoonstelling gebaseerd is. De illustraties van Anton Pieck geven het verhaal een extra dimensie. De sobere eenzaamheid van Scrooge aan het begin van het verhaal, het bouwvallige kantoortje waar je de achterdocht haast voelt. Er ligt geld opgestapeld naast de schrijftafel van Scrooge, onzichtbaar voor de voorbijgangers die door het raam naar binnen zouden kunnen kijken.

De vermoeidheid van Scrooge wanneer hij de trap oploopt, de grote lege ruimte alleen verlicht door de kaars in het blakertje van zijn hand. Zie de doorzichtigheid van Marley's geest zijn vroegere zakenpartner; "zodat Scrooge door zijn vest heen kijkend de twee knopen boven zijn jas aan de achterkant kon zien".

De geketende geesten in de lucht gekweld door de last die ze moeten dragen. Dit in tegenstelling tot de wereld om Scrooge heen, de vrolijkheid van spelende kinderen, de vriendelijkheid van wuivende mannen op paarden, de zieke Tiny Tim op de schouders van vader Crachit terwijl het leven om hen heen gewoon doorgaat.
De tekeningen van Anton Pieck zijn van dezelfde gedetailleerdheid waarmee Charles Dickens schrijft.

Geniet ook van de andere wintertekeningen, de hofvijver in Den Haag, de oliebollenkraam, sneeuwgevechten en feestelijke etalages.En kom in de sfeer van de winter.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden