Kristian Kreeft bij het herfstlandschap in de Voerman junior-zaal.
Kristian Kreeft bij het herfstlandschap in de Voerman junior-zaal.
Kunst & Cultuur

Herfstbos onttrokken aan duister in Voerman Museum Hattem

Hattem - Een herfsttafereel, daar kunnen we ons in deze tijd van het jaar alles bij voorstellen. Bijzonder is dat dit schilderij van Jan Voerman junior, tot voor kort helemaal niet in het Voerman Museum Hattem te zien was, zegt conservator Kristian Kreeft.

Net als ieder museum heeft het Voerman Museum Hattem een depot, waarin die kunstwerken worden bewaard, waarvoor geen plaats is in de museumzalen. Een museum kan eenvoudigweg niet alle kunst exposeren die in huis is. En dus krijgen deze andere werken een plekje in het depot. Al is deze kunst dan niet voor iedereen te zien, er kunnen natuurlijk wel pareltjes tussen zitten; schilderijen die best de moeite waard zijn om zo nu en dan toch aan het publiek te tonen.

Daarom heeft het museum voor dit herfstlandschap een plekje gevonden in de zaal waar het ook het andere werk van Jan Voerman junior te bewonderen is. Het museum start daarmee een initiatief om zijn verborgen schatten onder de aandacht te brengen. Dat gebeurt onder het motto 'Verborgen pareltjes uit de duisternis van het depot'.

Het herfstlandschap zelf draagt de naam 'Bos bij Blaricum' en stamt 1958. Het einde van de jaren vijftig was een periode waarin Jan Voerman junior zeer actief was. De Tweede Wereldoorlog had een einde gemaakt aan de ware stroom aan tekeningen, die hij maakte voor de Verkade-albums. Voor Jan had dit tot gevolg dat hij nu echt kon doen wat hij zelf wilde. Zoals het navolgen van zijn passie voor schilderen in olieverf. Voerman junior maakte in deze periode zijn zogenaamde 'vrije werk' en dat resulteerde in een collectie schilderijen van planten, dieren, vruchten en landschappen, die allen zeer gedetailleerd werden weergegeven.En ook dit herfsttafereel in het bos bij Blaricum is met enorm oog voor detail geschilderd.

Het 'Bos bij Blaricum', is nu te bezoeken. Hoe lang het duurt voordat dit schilderij plaats moet maken voor een ander werk uit het depot, is nog niet bekend. Het Voerman Museum Hattem benadrukt wel dat het werk tijdelijk te zien is.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden