Foto: Gerard Libert
Columns

Mooi, maar lastig (2)

Een paar jaar geleden zijn er ook veel wilde zwijnen op de Veluwe afgeschoten en nu moet dat weer gebeuren. Jagers roepen dat zoiets vanaf een 'hoogzit' te weinig effect heeft, dus wil men weer de ouderwetse 'druk- / drijfjacht' terug.

We praten dan al gauw over een paar duizend stuks, die afgeschoten moeten worden. Meer zwijnen dan jagers. Toch moet het gebeuren omdat ze geen natuurlijke vijanden kennen, veel voedsel vinden en omdat ze zo ontzettend vruchtbaar zijn.

Een andere optie, die volgens mij nog niet is meegenomen is het castreren van de beren zodat ze voor veel minder nageslacht kunnen zorgen. Maar ja, nogal omslachtig, om te vinden en te 'behandelen'. Om ze nu netjes in het bos te houden, waar wij mensen er geen last van hebben, is afrasteren toch noodzakelijk. Dat hoeft niet met hoge hekwerken; lage afscheidingen van circa 50 centimeter hoog zijn al genoeg.

In strenge winters (kennen we die nog?) natuurlijk niet bijvoeren om de natuur haar gang te laten gaan en natuurlijke selectie/uitdunning van het wildbestand te laten plaatsvinden, waardoor de populatie vanzelf kleiner wordt. Een andere mogelijkheid is het weer introduceren van natuurlijke vijanden zoals de wolf en de lynx, maar ook hier gaan voor- en tegenstanders weer flink tekeer en is er voor beide kanten wel iets te zeggen.

Dat we iets moeten doen is duidelijk, want, ondanks het nulstandsbeleid gaat de aanwas onverminderd door en de overlast ook en dat op steeds meer plaatsen in ons land. Uitbreiding (spreiding) van het leefgebied, naar onder andere Drenthe en Utrecht zoals op de 'kansenkaart' van de zoogdiervereniging, ARK en Alterra Wageningen Universiteit is aangegeven, zou een mogelijkheid kunnen zijn. Wilde varkens zijn wel zo slim daar niet op te wachten, die gaan alvast.

Gerard Libert

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden