Logo veluws-nieuws.nl


Laura Molema in gesprek met Herman Bosch. Herman is hier sinds de start van de Eper ontmoetingsplek Rise and Shine bijna iedere dag wel even te vinden. Foto: Dennis Dekker
Laura Molema in gesprek met Herman Bosch. Herman is hier sinds de start van de Eper ontmoetingsplek Rise and Shine bijna iedere dag wel even te vinden. Foto: Dennis Dekker (Foto: Dennis Dekker)

Bijzondere ontmoetingsplek in Epe

Epe - Laura Molema (28) uit Epe heeft een groot hart. Zo is ze actief als buurtverbinder voor de Eper afdeling van mijnbuurtje.nl. Maar sinds kort huurt ze op eigen kosten ook een pand in het Eper centrum dat tijdelijk leegstaat. Daar creëert ze een ontmoetingsplek voor eenzame mensen.

(door Dennis Dekker)

Dat initiatief genaamd Rise and Shine is slechts een paar weken geleden gestart, maar nu al zijn er diverse mensen die niet meer zonder de warmte en de bijbehorende fijne, huiselijke sfeer aan Pastoor Somstraat 2 kunnen. Een luisterend oor, een kop koffie of thee, verschillende creatieve ruimtes om samen te knutselen, te schilderen of juist rustig te lezen, alles is er aanwezig. Wat het haarzelf oplevert? "Rijkdom. Niet financieel nee, maar wel geestelijk. En dat is misschien wel veel belangrijker."

Ja, er zijn ook wel andere plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zo heb je natuurlijk diverse buurtcentra in Epe en zelfs de koffietafel bij de Albert Heijn is voor velen een praatplek. Maar onlangs is Rise and Shine daar bijgekomen. Op de stoep voor dit voormalige accountantskantoor prijkt een klapbord met kleurrijke ballonnen en de uitnodigende zin: 'wij zijn open'. "Personen die eenzaam zijn en elders gezelligheid opzoeken, worden zo hopelijk zeer laagdrempelig met Rise and Shine geconfronteerd." Herman Bosch is zo iemand. Al vanaf dag 1 komt hij hier even kletsen. Hij vertelt: "Thuis komen de muren vaak op me af. Het is fijn om hier dan een praatje te maken. In het weekend denk ik vaak: was het maar weer maandag.

Helemaal tijdens deze donkere dagen voor kerst." Rijk of arm, autochtoon of allochtoon, allen zijn welkom, vult Laura aan. "Ik vind: iedereen moet kunnen groeien, iedereen moet kunnen schitteren. Dat verklaart meteen de naam." Deze Eper ontmoetingsplek is maandag, woensdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Daarbij organiseert Laura zelf regelmatig extra activiteiten. Vandaag (woensdag 29 november, red.) bijvoorbeeld houdt ze van 14.00 tot 15.00 uur een kleurwedstrijd voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. "Ouders zijn natuurlijk ook welkom." Uit alles blijkt, Laura Molema heeft een missie. Ze wil eenzame mensen uit hun isolement halen. Ze legde daarvoor zelfs tijdelijk haar studie Social Work bij Hogeschool Viaa stil.

"Ik ben inderdaad wel idealistisch. Maar het komt vanuit mijn hart. Ook al is het er dagelijks maar één die iets aan Rise and Shine heeft; dan is het voor mij al geslaagd." Na de 'vliegende start' wordt Laura binnenkort wel met een uitdaging.geconfronteerd. "Het pand waar we zitten, is verkocht. Ik moet hier over een paar weken weg. Ik hoop dat er mensen zijn die mij (via tel.: 06-13986867) tips kunnen geven waar ik Rise and Shine kan voortzetten."

Meer berichten

Shopbox