Sinterklaas en zijn pieten in de koets, ingekleurde tekening van Anton Pieck.
Sinterklaas en zijn pieten in de koets, ingekleurde tekening van Anton Pieck.
Kunst & Cultuur

Kunst met een knipoog…

Hattem - Pieck was dol op de winter en op het sinterklaasfeest. We kennen van hem de tekening van een klein meisje dat verlekkerd staat te kijken naar alle snoep, uitgestald op een sinterklaastafel en meerdere tekeningen. Van Sinterklaas zelf kennen we maar een paar tekeningen.

Wat daarin opvalt is de humor die eruit spreekt. Kunst met een knipoog. Ook Pieter Bruegel, zo door Pieck gewaardeerd, was daar goed in. Diens biograaf Karel van Mander schreef daarover rond 1600 dat men weinig stukken "sonder lachen can aensien".

Ditzelfde geldt voor een aantal van Piecks kalenderplaten, voor zijn illustraties in sprookjesboeken en voor zijn Efteling-werk. Wie goed kijkt ziet allerlei grappige scenes en details. Mensen glijden uit op het ijs, mensen met rare gezichten en een Sinterklaas die met Piet uitgeteld op de stoep zit van wijnhuis 'De verdwaalde maaght '.

Pieck heeft ooit tegen een Engelse collega gezegd dat als hij geen kunstenaar was geworden, hij graag een clown was geweest omdat mensen aan het lachen maken zijn voornaamste doel was. Echt karikaturen heeft Pieck niet getekend. In een deel van zijn werk ontbreekt de humor, zoals in zijn stadsgezichten, zijn landschappen en zijn romanillustraties. Dat hij daarnaast een onmiskenbaar gevoel voor en een behoefte aan humor had, blijkt uit zijn kalenderplaten en zijn tijdschriftillustraties. "Hij was een gezellige causeur, met humor, vrolijk, hij kon grinniken als een kwajongen", aldus een vriendin.

Piecks humor raakt aan dat van sommige 17-eeuwse genreschilders en aan dat van 19e -eeuwse Engelse illustratoren en Charles Dickens. Een 'lichte, nooit uitbundige humor' maar ook 'iets tragisch-komisch', omschreef zijn vriend Felix Timmermans het. In elk tafereel ziet Pieck het aardige, leuke en humoristische en dat wil hij vertellen. Zonder de ellende onder tafel te vegen: vaak stuit je ergens op een bedelaar met een houten been of een ondeugende Sinterklaas en Zwarte Piet, vrolijk aan de borrel in de koets. Kunst met een knipoog, tekeningen vol verhalen, dat is Pieck.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden