Logo veluws-nieuws.nl


Dirk Vuijk, huismeester van stichting Koppel Epe. Hij helpt statushouders in Epe (waaronder een vijftal dat woont in de voormalige Berghoeve) 'met van alles en nog wat'. Foto: Dennis Dekker
Dirk Vuijk, huismeester van stichting Koppel Epe. Hij helpt statushouders in Epe (waaronder een vijftal dat woont in de voormalige Berghoeve) 'met van alles en nog wat'. Foto: Dennis Dekker (Foto: Dennis Dekker)

Tolkenpool Koppel Epe gaat van start

Epe - Niet kunnen communiceren met ouders over hun kind, conflicten niet kunnen oplossen of regels en verwachtingen niet kunnen overbrengen door een taalbarrière? Daar lopen steeds meer professionals en vrijwilligers tegen aan in de gemeente Epe. Hiervoor wil Koppel een Tolkenpool in leven roepen. De behoefte is groot.

(door dennis Dekker)

Binnen de gemeente Epe heeft men steeds meer te maken met nieuwe statushouders. Een aantal van hen woont bijvoorbeeld in de voormalige Buurthoeve aan de Sportlaan in Epe. Koppel en vele andere organisaties in Epe zetten zich in om deze mensen te helpen. Dirk Vuijk uit Ermelo onlangs aangesteld om bij de Sportlaan te fungeren als huismeester. Hij helpt hen naar eigen zeggen 'met van alles en nog wat'. "Internetbankieren zoals de huur overmaken, het zoeken naar de juiste instantie wanneer ze een vraag hebben, het contact houden met de sociaal begeleiders van Koppel-SWOE, het leren van de taal, het onderhoud en de schoonmaak in en rondom de woning, er is altijd wel een onderwerp te bespreken of ergens hulp aan te bieden."

Toch blijft het lastig om alles goed aan te kunnen bieden en de informatie goed over te brengen. Dit heeft alles te maken met de taalbarrière tussen de professionals en vrijwilligers en de statushouders. Mariska van Elst van Koppel: "Uiteraard zijn er mooie programma's die de communicatie op gang kunnen helpen zoals Google Translate. Maar persoonlijk contact is van meerwaarde. Om hierin tegemoet te komen gaat Koppel starten met een Tolkenpool." De Tolkenpool is een groep vrijwilligers die, naast het Nederlands, een andere taal voldoende beheerst. Zij kunnen tolken tussen verschillende partijen. "Daarbij is het belangrijk dat zij alles overbrengen, dus ook minder leuke boodschappen. Tolken krijgen eerst een training. We zijn op zoek naar tolken die de volgende talen beheersen; Engels, Arabisch, Syrisch en Tigrinya. Bent of kent u iemand die kan en wil tolken? Dan kan diegene zich aanmelden bij mij, via het emailadres
m.vanelst@koppelepe.nl."

Meer berichten

Shopbox