Foto: Gradus van Eek
Columns

Hypes

Het eind van het jaar is het voor een ieder een beetje terug blikken over wat er om ons heen is gebeurd. De mediahypes zijn opgevallen.
Meest besproken van dit moment is 'Me too'. Velen hebben een mening maar er is ook veel twijfel. Het gaat vaak om zaken van een kwart eeuw geleden. Iedereen haakt maar een beetje aan, ook als het eigenlijk nergens over gaat. Een echte hype. Nu is het hot maar nog even en dan stopt het weer en wat hebben we er dan mee gewonnen?
Dan het nepnieuws, eigenlijk digitale roddel met het doel om anderen schade toe te brengen. Veel erger dan de roddelende dame van vroeger die dacht een nieuwtje te hebben.

Het verschil is dat ze tegenwoordig de wereld inkomen dankzij de media. Met de komst van de sociale media is er niet meer nieuws gekomen maar wel meer nieuwshonger. "De krant moet vol", zei een journalist vroeger als hij een minder interessant artikel had.
Als er niks te schrijven valt, doen de media nu zelf onderzoeken en enquêtes waar de wetenschappelijke waarde m.i.van is te betwijfelen, zodat er toch een mening "van het volk" te meldenis.

Zie de haringtest en de oliebollentest, waar kleine harde werker soms door een negatieve beoordeling de nek wordt omgedraaid. De ijscoboer uit onze buurt die natuurlijke melk "zo van de koe" gebruikt, krijgt nota bene de beoordeling "te vet"!
Laat ik ook naar mezelf kijken, want om dat te kunnen lezen heb ik wel 375 euro per jaar over voor een abonnement. Wellicht liever een gratis blad waar adverteerders ons uiteindelijk behoeden?

Het meest stoor ik mij aan de overmatige aandacht die sommige minderheden, onder het motto "nieuws" krijgen. Wie denkt dat dit fratsen uit het westen zijn heeft het mis. Hier kunnen ze er ook wat van. Neem nou Zwarte Piet, een stukje theater voor kleuters, die niet eens weten wat racisme is. Ondanks dat de standpunten geheel verhard zijn blijft men doorgaan. Voorstanders worden zelfs racisten genoemd.
In Zwolle krijgen studenten een breed podium in de regionale krant, terwijl hun docenten het afraden omdat ze nog carrière moeten maken. Wil deze krant deze non-discussie opnieuw openen, of kiest ze partij ?
Het zou wel eens kunnen zijn dat we meer of te veel media hebben dan er nieuws is, gevolg moet "de krant vol" en krijgt de fantasie de vrije loop.

We naderen de feestdagen. Wel en niet gelovigen vieren dit feest van bezinning al eeuwen lang. Een tijd waarin we wat meer dan anders omzien naar elkaar. Ook een traditie in onze westerse wereld. Tegenwoordig zijn er andersdenkenden, ook hier loert het gevaar dat (kleine) minderheden met hulp van de media ons hun wil op proberen te leggen. Laten we hopen dat de media hun verantwoordelijkheid nemen en "zo'n onderwerp laten voor wat het is". Dan kunnen we met respect met elkaar blijven omgaan zoals dat in een gemêleerde samenleving hoort.

Ik wens u Goede Feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar.

Gradus van Eek

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden