Anneke Lambooy bij de door Elizabeth Varga gemaakte kop van Jan Voerman senior. (foto: Voerman Museum Hattem)
Anneke Lambooy bij de door Elizabeth Varga gemaakte kop van Jan Voerman senior. (foto: Voerman Museum Hattem)
Kunst & Cultuur

Jan Voerman waakt over eigen kunst

Hattem - Het Voerman Museum Hatten heeft de schilderijen van Jan Voerman senior samengebracht in een zaal, die naar de kunstenaar is vernoemd. Maar tussen deze kunstwerken staat een beeld opgesteld, een hoofd van de schilder. Alsof de kunstenaar zelf de wacht houdt over zijn werken, zegt vrijwilliger Anneke Lambooy lachend.

De terracotta 'kop' van Voerman senior is gemaakt door Elisabeth Varga, een Hongaars-Nederlandse kunstenares, die leefde van 1948 tot 2011. Het werk kan worden gezien als een voorstudie van het beeld dat in oktober 2007 werd onthuld aan de IJssel bij Hattem. Elisabeth Varga nam deel aan een wedstrijd die de gemeente Hattem had uitgeschreven, ter gelegenheid van het 'Voerman Jaar'. Het was in 2007 immers 150 jaar geleden dat Jan Voerman senior werd geboren. Elisabeth Varga kreeg bij de prijsvraag concurrentie van Pépé Gregoire en Erzsébeth Baderveldt.

De bevolking van Hattem mocht stemmen over welk werk in Hattem geplaatst zou worden en koos uiteindelijk voor het werk van Varga. Acteur en kunstverzamelaar Henk van Ulsen onthulde in oktober 2007 het beeld aan de Geldersedijk in Hattem, vandaag de dag alweer meer dan tien jaar geleden. Sindsdien kijkt deze 'Jan Voerman' bij Hattem uit over de uiterwaarden. Varga stond erom bekend dat ze verfijnd kon werken. Ze kreeg dan ook veel opdrachten voor herdenkingspenningen. Daarvoor werd haar in 2004 de Grand Prix toegekend door de FIDEM, de internationale vereniging van penningkunst. Ook was ze veel gevraagd voor portretopdrachten.

De vervaardiging van het beeld van Jan Voerman senior voor Hattem is daarvan eigenlijk een goed voorbeeld. Elisabeth Varga exposeerde weinig en van haar was bekend dat ze haar beelden graag in haar nabijheid hield. Na de dood van de kunstenares op 6 oktober 2011gingen veel van haar collectiestukken toch over naar een nieuwe eigenaar. En zo kwam enkele jaren na haar overlijden het hoofd van Voerman voor het Hattemse museum beschikbaar. Het Varga-kunstwerk werd in 2014 verworven en belandde uiteindelijk vlakbij het beeld aan de Geldersedijk, dat Varga voor Hattem maakte.

De Vrienden van het Voerman Museum Hattem maakten de aankoop mogelijk, waarna de kop in het museum een plaats kreeg tussen de schilderijen van Jan Voerman senior. Een toepasselijker plek is nauwelijks denkbaar.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97 www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten