Logo veluws-nieuws.nl


De Eper kunstschilder Ben Aa restaureert momenteel een bijzondere schilderijenreeks die normaal in het gemeentehuis te bewonderen is. Het zijn de ex-burgemeesters van Epe. Hier inspecteert hij het schilderij dat Jan Kleintjes maakte van burgemeester Diepenhorst. (foto: Dennis Dekker)
De Eper kunstschilder Ben Aa restaureert momenteel een bijzondere schilderijenreeks die normaal in het gemeentehuis te bewonderen is. Het zijn de ex-burgemeesters van Epe. Hier inspecteert hij het schilderij dat Jan Kleintjes maakte van burgemeester Diepenhorst. (foto: Dennis Dekker) (Foto: Dennis Dekker)

Eper ex-burgemeesters opgefrist

Het Eper gemeentehuis heeft vele bijzondere hoekjes en plekjes waar kunst hangt. Natuurlijk is daar de centrale tentoonstellingsruimte De Ring waar steeds andere kunstenaars hun werk kunnen vertonen. Maar de gemeente Epe heeft ook een eigen kunstcollectie. Zo is er bijvoorbeeld al jaren een eregalerij te bewonderen met schilderijen van alle Eper ex-burgemeesters. Alleen nu even niet. Want die schilderijen worden op dit moment gerestaureerd door Epenaar Ben Aa. "Een prachtige, eervolle klus."

(door Dennis Dekker)

Even een willekeurige greep? Frans Huysmans maakte een portret van Van Walsum, Piet Jabaay schilderde Renken en Bergh. Jan Kleintjes vereeuwigde Diepenhorst en mevrouw M.E. Ruitinga-Kuylaers creëerde een Beuke op canvas. Stuk voor stuk zijn het deftige staatsieportretten, maar allen hebben ze een andere 'look and feel'. Logisch dus dat deze schilderijen erg belangrijk zijn in de kunstcollectie. Zo belangrijk dat ze eens in de 20 à 30 jaar schoongemaakt en gerestaureerd moeten worden. Ben Aa, zelf kunstschilder en restaurateur, liep begin dit jaar langs de parmantige eregalerij en zag dat de staat van sommige werken op z'n zachtst gezegd ondermaats was. "Ze hangen bij een grote raampartij. De invloed van zonlicht was duidelijk te zien. Bij enkele werken viel de verf er bijna vanaf."

Ben Aa meldde zich bij de beleidsafdeling van het gemeentehuis en mocht een offerte uitbrengen. Deze weken is hij druk met de schoonmaak en de restauratie van de geschilderde Eper ex-burgemeesters. Eerst demonteert hij de lijst en vervolgens wordt het losse doek grondig gereinigd. Ook haalt Aa de oude vernislaag er netjes af. Daarna begint de kunstschilder aan het retoucheren en bijwerken van de laklaag. En uiteindelijk komt er weer een verse vernislaag overheen. "De eerste werken zijn afgerond. Je kent ze niet meer terug."

Aa beschikt onder andere over een zogenaamde kleurenkast. Daarin zit verlichting die daglicht nabootst. "Zo zijn de juiste kleuren exact te reproduceren. Ik kan hier dus dag en nacht aan werken als ik wil." Het glinsterende lichtpuntje in de bril van Diepenhorst, de verfijnde krijtstreepjes op het pak van Bergh, het weggepoetste craquelé bij Van Walsum. Zo maar enkele aspecten waaruit de meerwaarde van Aa's werk blijkt. "Ik krijg steeds meer van deze opdrachten. Soms gaat dat enkel om schoonmaak. Mensen zijn gestopt met roken, maar een doek ruikt dan nog wel."

Toch is niet alleen de geur veel frisser na Ben Aa's werkzaamheden. Die frisheid geldt ook voor de nieuwbakken kleuren. De Epenaar vindt dit een bijzondere klus. "Het heeft niet eens zo veel met schilderen te maken. Het is meer zoeken naar de juiste kleur. Zalig om te doen."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox