Logo veluws-nieuws.nl


Nieuw project van Projectkoor Jubilate Deo van start

Oene - Op 10 januari klinkt in Oene het startschot voor het nieuwe project van Projectkoor Jubilate Deo. De komende maanden gaat gewerkt worden aan een nieuwe compositie die de titel draagt Petrus, visser van mensen. Componist en tekstschrijver is de eigen dirigent van het koor, Cor van Leeuwen.

´Petrus is een boeiende persoon', vertelt Cor van Leeuwen, 'Hij maakte Jezus van heel dicht bij mee en hij kan daar dus veel over vertellen. Hij is ook iemand met wie je je kunt identificeren: hij heeft een rotsvast vertrouwen in de Heer, maar raakt dat geloof in Hem ook wel eens kwijt. Twijfel, angst, hoop en blijdschap zijn emoties die bij hem regelmatig van plaats verwisselen. En dan kan hij soms ook nog wel eens een kort lontje hebben en daar even later weer oprecht zijn spijt over betuigen.'
Het verhaal van Petrus wordt verteld door Petrus zelf, die terugkijkt op zijn leven. Hij herinnert zich de allereerst ontmoeting met Jezus, hoe ze door het land trokken, hoe Jezus werd belaagd door de heersende elite en gevangen werd genomen. Hij vertelt over de angst en twijfel rondom de dood van Jezus, de hoop en blijdschap als Jezus toch leeft.

Cor van Leeuwen staat al 12 jaar als dirigent voor Jubilate Deo en schreef in die periode veel composities voor het koor, variërend van eenvoudige geestelijke liederen tot cantates en grote koorwerken, die aansluiten bij de klassieke oratoriumtraditie. Tot de laatste categorie behoren o.a. de Symfonie voor de Vrede (2015), waaraan veel inwoners van de gemeente Epe meewerkten als tekstschrijvers, en De Messias (2016), een zeer geliefd koorwerk bij de koorzangers én bij het publiek. 'Petrus sluit mooi aan bij De Messias wat betreft de muzikale stijl en opbouw, maar heeft ook wel iets weg van een musical, hoewel wij er geen muzikaal theater van maken. '

Jubilate Deo is een projectkoor. Zangers kunnen per project inschrijven en meezingen. De projectperiode voor Petrus loopt van januari tot juni 2018. In mei en juni zijn er een aantal uitvoeringen in Oene en de regio. De start voor de projectperiode wordt gegeven op 10 januari met een open repetitie van 20.00 tot 22.00 uur in De Ark in Oene (Keizerstraat 4).

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox