Logo veluws-nieuws.nl


Diny Kinket bij het schilderij 'Noorderheide Laren' uit 1941. Rechts van haar is een deel van het grote sneeuwlandschap zichtbaar.
Diny Kinket bij het schilderij 'Noorderheide Laren' uit 1941. Rechts van haar is een deel van het grote sneeuwlandschap zichtbaar.

Sneeuwlandschap Jan Voerman junior treedt uit schaduw

Hattem - Het schilderij 'Noorderheide Laren' van Jan Voerman junior toont een sneeuwlandschap, dat bijna tachtig jaar geleden op het doek werd gezet. Het werk valt misschien niet direct op, want het hangt in het Voerman Museum Hattem precies naast het grote sneeuwlandschap, dat Voerman junior in 1944 vervaardigde en waarmee hij een publiekstrekker van de bovenste plank afleverde.

Toch is ook de schildering van de Noorderheide bij Laren meer dan de moeite waard, vindt vrijwilliger Diny Kinket. De in 1890 in Hattem geboren Jan Voerman junior is in eerste instantie bekend geworden door zijn werk voor de Verkade-albums, waar hij al op 15-jarige leeftijd de eerste tekeningen voor maakte. De zoon van IJsselschilder Jan Voerman senior had echter veel meer in huis. Voerman junior schilderde en maakte aquarellen van de levende natuur, van de plantenwereld, en hij schilderde stillevens.

Jan Voerman junior werkte al sinds 1928 vanuit een kunstenaarshuis in Laren, maar liet in Blaricum een atelier bouwen aan de Matthijsenhoutweg, waar hij in oktober 1933 introk. Hier maakte hij, naast zijn werk voor Verkade, veel illustraties voor exportcatalogi voor bloembollen. Daarnaast werkte aan kalenders, in opdracht van de Bondsspaarbank en in eigen beheer.
Nadat in 1940 de uitgave van de Verkade-albums stopte en zijn werk hiervoor niet langer nodig was, kon Jan Voerman junior zich wijden aan wat wel zijn grote liefde wordt genoemd: het werken in olieverf. Daarmee brak de tijd aan die wel zijn 'vrije periode' wordt genoemd. Voerman junior schilderde in 1940 onder meer de Noorderheide bij Blaricum in de winter. Een jaar later volgde het sneeuwlandschap 'Noorderheide Laren'. Net als bij het grote sneeuwlandschap, dat hij in 1944 zou maken, valt ook in zijn kleinere schilderwerken het oog voor detail op. Het is met hetzelfde realisme geschilderd. 'Het lijkt wel een foto', is een opmerking die in het museum nog wel eens wordt opgevangen. De Noorderheide Laren zou je daarmee een vroeg werk uit zijn vrije periode kunnen noemen.

Het sneeuwlandschap treedt zo even uit de schaduw van de bekendere 'grote broer', waar het nu pal naast hangt. De Voerman junior-zaal wordt binnenkort opnieuw ingericht, tijdens de winterstop van het museum half januari. Of de twee sneeuwlandschappen na de herinrichting nog gebroederlijk naast elkaar hangen, is op dit moment nog niet bekend.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Adres: Achterstraat 46-48, tel. 038-444 28 97 www.voermanmuseumhattem.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox