Wethouder Jan Berkhoff is samen met zijn collega Wolbert Meijer een onderzoek gestart naar nog openstaande zorgdeclaraties en dat levert Heerde voorlopig tienduizenden euro's voordeel op.
Wethouder Jan Berkhoff is samen met zijn collega Wolbert Meijer een onderzoek gestart naar nog openstaande zorgdeclaraties en dat levert Heerde voorlopig tienduizenden euro's voordeel op. (Foto: Jan Nitrauw)

Jeugdzorg laat declaraties liggen

Heerde - De gemeente Heerde boekt bij een lopend onderzoek naar verplichtingen ten opzichte van zorgaanbieders in de jeugdzorg, tienduizenden euro's voordeel. "Volgens onze boekhouding hebben wij nog wel verplichtingen naar hen open staan maar uit hun reacties blijkt dat ze geen facturen meer gaan sturen", zegt een verraste wethouder Jan Berkhoff.

(door Jan Nitrauw)

Berkhoff heeft het Sociale Domein in zijn portefeuille en samen met wethouder Wolbert Meijer van Financiën zoekt men momenteel uit of zorgaanbieders nog facturen in rekening gaan brengen over de jaren 2015 en 2016. Aanleiding is een balanspost in de Najaarsnota. Die geeft aan dat de gemeente Heerde over de jaren 2015 en 2016 nog 1.024.000 euro aan verplichtingen open heeft staan als het gaat om jeugdzorg. Het is de nasleep van de transitie in de zorg in 2015 toen het Rijk veel taken overhevelde naar de gemeenten.

"Nu blijkt dat er zorgaanbieders zijn die hun administratie niet op orde hebben. Daardoor ontstaan grote achterstanden bij het indienen van declaraties", legt Jan Berkhoff uit. Haast hoeven de zorgaanbieders overigens ook niet te maken. Zij mogen wettelijk tot vijf jaar (!) na dato hun declaraties nog indienen. "Voor gemeenten is het daardoor volstrekt onduidelijk wat hun nog aan vorderingen door de zorgaanbieders te wachten staat", legt Meijer uit.

En dus toog Heerde zelf aan de slag om inzichtelijk te maken welke vorderingen nog open staan. "Wij checken bij zorgaanbieders wat men nog te vorderen heeft van de gemeente Heerde om duidelijk te hebben welke verplichtingen we na moeten komen", legt wethouder Meijer uit. En daarbij doet men verrassende ontdekkingen. "Terwijl wij uit de beschikkingen weten dat er nog declaraties ingediend moeten worden, laten zorgaanbieders weten geen vorderingen meer te hebben. Ook zijn er gevallen waarbij cliënten de toegekende zorg niet afnemen. Cliënten kunnen ook verhuizen en soms overlijden cliënten. Maar al met al levert dit tienduizenden euro's voordeel op", legt Berkhoff uit.

Door de actie van de gemeente Heerde is inmiddels een groot deel wel geboekt. Het bedrag van ruim één miljoen euro die op de balans nog open stond, is inmiddels terug gebracht naar 477.000 euro. "En we gaan gewoon door want we willen weten welke verplichtingen over 2015 en 2016 echt verzilverd zijn", legt Berkhoff uit. Zijn collega Meijer verwacht wel dat de situatie in de toekomst zal verbeteren. "We gaan over op een andere manier van afrekenen. Vanaf 2018 moeten zorgaanbieders maandelijks factureren en eisen we een goede financiële afwikkeling. Dus op de duur moeten deze problemen uitsterven", verwacht Wolbert Meijer als wethouder Financiën van Heerde.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden