Logo veluws-nieuws.nl


De Eper organisaties Koppel en SWO/E zijn per 1 januari samengegaan tot Koppel-Swoe. Koppeldirecteur Marian Kemper, haar collega Vincent Rotman en Bernadette Kodden (cliëntondersteuner bij SWO/E) vertellen: 'Nog meer dan voorheen zoeken we naar verbindingen'.
De Eper organisaties Koppel en SWO/E zijn per 1 januari samengegaan tot Koppel-Swoe. Koppeldirecteur Marian Kemper, haar collega Vincent Rotman en Bernadette Kodden (cliëntondersteuner bij SWO/E) vertellen: 'Nog meer dan voorheen zoeken we naar verbindingen'. (Foto: Dennis Dekker)

Fusie Koppel en SWO/E: 'We zoeken naar verbindingen'

Epe - Het samengaan van de twee organisaties Koppel (kinderopvang en welzijn) en SWO/E (ouderenwerk) hangt eigenlijk al jaren in de lucht. Maar per 1 januari is het écht een feit: dan is Koppel-Swoe daadwerkelijk een feit. "Nog meer dan voorheen, zoeken we naar verbindingen." Zowel binnen de nieuwbakken organisatie, als ook daarbuiten met de talloze andere partijen waar ze samen mee werken. "Zodat we Epenaren van 0 tot 100 perfect terzijde kunnen staan." Een interview met Marian Kemper (directeur), buurtsportcoach Vincent Rotman en cliëntondersteuner Bernadette Kodden.

(door Dennis Dekker)

Kemper is blij dat de officiële handtekening gezet is. "Als organisaties zijn we steeds meer naar elkaar toegegroeid. Deze fusie is een logische stap." Bernadette Kodden, de afgelopen maanden de nieuwe cliëntondersteuner bij SWO/E, vult aan: "Wanneer ouderen willen verhuizen of bijvoorbeeld hulp nodig hebben in het huishouden, zijn wij in beeld. Maar als we dan bij hen 'achter de voordeur zijn', signaleren we soms wel meer. Iemand komt misschien wel moeilijk het huis uit en zoekt wellicht een maatje om dat mee te doen. Dan meldden we dan aan de medewerkers van Koppel. Ze zorgden er dan voor dat er een maatjesproject met vrijwilligers opgestart kon worden."

Wat daarbij een interessante aanvulling is? Buurtsportcoach Vincent Rotman vertelt: "Wanneer Bernadette deze ervaringen deelde, startten wij wel eens met het programma ZitFit. Daarbij gaan ouderen in groepjes bewegen." Er werd de laatste jaren dus al veel minder vanuit de twee organisaties gedacht, aldus het trio. "We kijken waar individuen behoefte aan hebben en zijn verbinder in het geheel", weet Kemper. Nog zo'n voorbeeld? "De informatiecampagne 'Thuis wonen, nu en later' heeft ooit een jaar gedraaid." Deze campagne (samen met Triada, Vérian en de provincie opgepakt) maakt 55-plussers bewust hoe een woning aangepast kan worden zodat ze langer zelfstandig thuis kunnen wonen."

Afgelopen najaar heeft SWO/E dit voortgezet. Ze hebben een vergelijkbaar project genaamd 'Preventief huisbezoek voor ouderen', meldt Rotman. "De nieuwe organisatie Koppel-Swoe gaat dat geïntegreerd aanbieden. Daarvoor zijn de voorbereidingen in volle gang. Naast het levensloopbestendig maken van een woning (alarm, drempels, verlichting), komen financiële zaken met hulp van vrijwilligers ook aan de orde. Zo ontstaat er een nog bredere blik. Meer integratie, meer dwarsverbanden met andere organisaties." Kemper tot slot: "Nu we als één organisatie meer slagkracht hebben, kijken we nog bewuster waar Epenaren behoefte aan hebben. Koppel-Swoe zit letterlijk in de buurt en zoekt naar verbindingen."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox