Logo veluws-nieuws.nl


Kunstschilder Pauline Luijben poseert tussen haar schilderijen. De doeken verhuizen binnenkort voor anderhalve maand naar De Ring; de expositieruimte van het Eper gemeentehuis. Van 11 januari tot en met 23 februari zijn haar werken daar te bewonderen. (foto: Dennis Dekker)
Kunstschilder Pauline Luijben poseert tussen haar schilderijen. De doeken verhuizen binnenkort voor anderhalve maand naar De Ring; de expositieruimte van het Eper gemeentehuis. Van 11 januari tot en met 23 februari zijn haar werken daar te bewonderen. (foto: Dennis Dekker) (Foto: Dennis Dekker)

'Plekken, blikken en bellen': Pauline Luijben exposeert in De Ring

Welsum - Haar landschappen zijn kleurrijk en realistisch, bijna fotografisch van aard. Door talloze ragfijne streekjes acrylverf is ze tijden bezig met een vierkante centimeter. Met resultaat, want wanneer je uiteindelijk voor haar doeken staat, dan kan het zo maar zijn dat je er bijna letterlijk ingezogen wordt. "Het zijn steevast plekken waar ik me thuis voel, plekken waar ik me één voel met het geheel. Toch was ik een paar jaren geleden een beetje klaar met de landschappen. Ik wilde iets totaal anders gaan doen en ben begonnen met vrouwenportretten. Het blijkt enorm inspirerend." Aan het woord is kunstschilder Pauline Luijben (59).

(door Dennis Dekker)

"Ik heb het altijd al erg leuk gevonden om mensen te schilderen. Op de academie vond ik de lessen portretschilderen geweldig." En plotsklaps was daar een idee. "Ik wilde me laten inspireren door blikken van anderen die ik me van vroeger kan herinneren." Zo kan het maar zo zijn dat ze ineens, ('puur toevallig, ik schrok er van!') de blik van haar wijlen vader terugziet in een geschilderde vrouw. "Ik schilderde een kunstenares na die me enorm inspireert. Uiteindelijk zag ik dat haar ogen wel heel erg op de ogen van mijn vader leken." Diverse inspirerende blikken die Pauline Luijben ooit toegeworpen zijn, verwerden tot damesgezichten. Daar voegde ze eigen bedachte kleding, hoofddeksels, haardracht, andere attributen en achtergronden aan toe. Inmiddels is er een aantal af. "En heel gek: alsof het lot er mee speelt, werd ik kortgeleden gebeld door de kunstcommissie van De Ring. Of ik daar weer eens wilde exposeren. "De vorige keer was eind jaren negentig, dus dat wilde ik wel!" Luijben woonde jarenlang in Epe, maakte deel uit van het Kollektief Eper Kunstenaars (KEK) en is nog altijd aangesloten bij de Eper afdeling van de Rotary, dus ze heeft veel zin om er haar nieuwe werk te tonen. Landschappen enerzijds, portretten anderzijds, het lijkt al een enerverende combinatie te zijn. Maar voor Luijben is dat niet genoeg. Ze is (onder de naam ApolloniaH) namelijk ook oorbellenmaakster. "Die wil ik ook laten zien. Bij die oorbellen maak ik (door gebruik van Photoshop) zogenaamde digicombi's. Ook die worden toegevoegd aan de expositie." Eens andere onderwerpen schilderen, werkt dus zeer inspirerend, lacht de kunstschilder. "Zo ga ik binnenkort, samen met mijn vriendin (de Eper schilderes Marjolein Menke) al weer beginnen met iets nieuws. "Hier in Welsum gaan we langs de IJsseldijk diverse adressen af en maken daar allebei ter plekke een schilderij. Ja, tóch weer landschappen. Gek hè, hoe inspiratie werkt?"

Marjolein Menke opent Luijbens expositie 'Plekken, blikken en bellen' op woensdag 10 januari om 19.30 uur.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox