Logo veluws-nieuws.nl


Dijkgraaf Tanja Klip van het Waterschap Vallei en Veluwe liet zich zaterdag informeren over het aanbrengen van cilinders om de kleppen van de 'Veluwse Oosterscheldekering' gebruiksklaar te maken.
Dijkgraaf Tanja Klip van het Waterschap Vallei en Veluwe liet zich zaterdag informeren over het aanbrengen van cilinders om de kleppen van de 'Veluwse Oosterscheldekering' gebruiksklaar te maken. (Foto: Jan Nitrauw)

Hoogwatergeul is er al klaar voor

Hattem - Medewerkers van het Waterschap Vallei en Veluwe en de firma Netjes uit Kampen zijn zaterdagmorgen in alle vroegte begonnen met het in gereedheid brengen van de hoogwatergeul Veessen/Wapenveld. Het protocol schrijft voor dat de kleppen bij een waterstand van 4.90 meter boven NAP bij Olst, in gereedheid moeten worden gebracht.

De verwachting is niet dat het water deze week de stand van 5.65 meter boven NAP gaat bereiken waarbij de kleppen omhoog gaan en de geul echt gebruikt gaat worden. Verwacht wordt dat woensdag een stand van ruim 4.80 meter bij Olst wordt bereikt. Omwonenden hopen ook niet dat dat nodig is want de dijken zijn nog erg vers en ook nog niet goed begroeid met een grasmat van voldoende sterkte. Toch was het een half jaar na de opening door minister Melanie Schulz, meteen een unieke kans op praktijkervaring. De zestig hydraulische cilinders en toebehoren liggen opgeslagen in een hal van Ir. R.R. van der Zeelaan Vastgoed in Wapenveld. Vandaar werden ze vervoerd naar de Tolbrug en daar bevestigd. Zowel dijkgraaf Tanja Klip als burgemeester Fred de Graaf en wethouder Gerrit van Dijk van Heerde kwamen zaterdagmiddag een kijkje nemen. De waterstand was dan wel hoog maar niet zo hoog dat het fietspad niet gebruikt kon worden. Daardoor kon het nodige materiaal goed aangevoerd en gemonteerd worden. Het geeft aan dat er voldoende tijd was om deze operatie uit te voeren en op alles voorbereid te zijn. De gemeente Heerde is ook alert op wat er gebeurd. "Wij informeren de burgers via de website en social media", aldus voorlichter Marten Venema.

Hoenwaardseweg

Ook elders langs de IJssel moesten maatregelen genomen worden. Het veer Wijhe-Veessen moest uit de vaart genomen worden. De gemeente Hattem moest de Hoenwaardseweg markeren omdat de verwachting was dat deze onder zou lopen. Het Waterschap liet het natuurgebied Opbroek in de Hoenwaard al gecontroleerd vol lopen om de kwetsbare nieuwe dijken te beschermen. Verder is de keersluis bij Hattem ook gesloten. Dat was in januari 1995 bij de ongekend hoge waterstanden van toen nog niet het geval. Ter hoogte van de Hezenbergersluis moest men met toen met man en macht werken om het water in toom te houden. En natuurlijk levert het wassende water prachtige beelden op. Veel bezoekers genoten van de vergezichten over het rimpelloze water van de mooiste rivier van Nederland zoals de IJssel wordt genoemd. Erik Stijf stuurde zijn drone de lucht in en zijn beelden zijn onder andere te zien bij RTV Hattem.

www.rtvhattem.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox