Logo veluws-nieuws.nl


De Toerclub Heerde kreeg uit handen van burgemeester Fred de Graaf de Cittaslow-prijs uitgereikt vanwege haar grote inzet voor en maatschappelijke betrokkenheid in de Heerder gemeenschap.
De Toerclub Heerde kreeg uit handen van burgemeester Fred de Graaf de Cittaslow-prijs uitgereikt vanwege haar grote inzet voor en maatschappelijke betrokkenheid in de Heerder gemeenschap. (Foto: Jan Nitrauw)

Cittaslow-prijs voor Toerclub Heerde

Heerde - Waarnemend burgemeester Fred de Graaf van Heerde heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Heerde de Cittaslow-prijs uitgereikt aan de Toerclub Heerde. Dit vanwege de grote inzet waarmee men de gemeente Heerde op de (fiets)kaart heeft gezet. De evenementen die de TC Heerde organiseert trekken jaarlijks duizenden fietsers terwijl men ook klaar staat om voor allerlei activiteiten hand- en spandiensten te verlenen.

(door Jan Nitrauw)

Het was de eerste en zal ook de enige nieuwjaarstoespraak blijven van Fred de Graaf. Eén van de eerste taken die de gemeenteraad na de verkiezingen in maart wacht, is de aanstelling van een nieuwe burgemeester. Dat belette Fred de Graaf niet om, geheel in zijn bestuursstijl, frank en vrij zijn verhaal te doen. Burgemeester de Graaf begon met het maken van een compliment aan alle inwoners. "Ik heb de afgelopen maanden meteen gemerkt dat deze gemeente bij uitstek een sociale gemeente is. Naoberschap is hier tastbaar aanwezig", aldus de Graaf. Ook de grote betrokkenheid en de meer dan gewone belangstelling voor het reilen en zeilen van het gemeentebestuur en de gemeentelijke organisatie was hem opgevallen. "U staat daarbij overigens niet alleen juichend en klappend langs de kant, maar bent bij tijd en wijle ook zeer kritisch, ja zelfs ronduit ontevreden. Maar laat ik u geruststellen: wij worden hier in het raadhuis niet schichtig van, sterker nog dit houdt ons alert en wij beschouwen elke klacht als een gratis advies, althans dat proberen we", was de openhartige bekentenis van Fred de Graaf. Die meldde dat negen inwoners van Heerde de cursus Politiek Actief met een certificaat hebben afgesloten. "Zo hebben we dus zelf onze tegenspraak georganiseerd", kreeg burgemeester de Graaf de lachers op zijn hand.

De Heerder burgemeester kon ook meedelen dat woninginbraken en fietsendiefstallen fors gedaald zijn. Burgers zijn steeds meer zelf actief als het gaat om veiligheid. "De What's app-groepen schieten als paddenstoelen uit de grond De gemeente hangt borden op zodra er veertig of meer huishoudens in een appgroep zitten. Bij Burgernet is onze gemeente één van de koplopers van de 22 gemeenten in Noord- en Oost-Gelderland: 17,5 procent van onze inwoners is aangesloten op Burgernet", was de informatie bij het onderwerp veiligheid. Tenslotte hekelde Fred de Graaf de opstelling van de Commissaris van de Koning in Flevoland over de 'rituele rimpelingen' bij het verzet tegen Lelystad Airport. "Ik neem afstand van deze kleinering. Wij de overlast en de Veluwe op 1, dat spoort niet", gaf de Graaf aan. En dat werd unaniem beaamd door de vele aanwezigen.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox