Foto: Gradus van Eek
Columns

Voornemens

Oud en Nieuw is weer voorbij. Zo erg vind ik dat niet, ook omdat ik nu eenmaal niet zo dol ben op al dat oorverdovende en vervuilende vuurwerk waarmee de boze geesten,zoals men denkt, volgens mij trouwens toch nooit echt verdreven worden. De keuze van de datum van 1 januari is volgens kenners trouwens tamelijk willekeurig. Afgezien daarvan word het siervuurwerk waar ik gratis naar mag kijken, wel elk jaar mooier. Via kerstkaarten, sociaal media en andere manieren wensen wij ons allemaal een gelukkig 2018.

Elk jaar hopen we dat het nieuwe jaar beter wordt dat het vorige. Dat we gelukkiger zullen zijn, minder stress en problemen zullen hebben en op 31 december met een glimlach op het af te sluiten jaar kunnen terugkijken.

Geluk is er het beste van gemaakt hebben met alle fijne mensen om je heen

Natuurlijk zou het helpen als we een heel mooie, lange en warme zomer krijgen, niet té warm, maar net lekker. En als het ons land financieel wat beter mag gaan, dat de zorg niet elk jaar duurder hoeft te worden, dat chronisch zieken niet nog verder beknibbeld worden, de benzine misschien weer wat goedkoper, ja, dat helpt ook.

Maar om 2018 nou echt gelukkig te maken, wat zou daarvoor nodig zijn? Ik denk dat dit voor iedereen anders ligt, maar bepaalde hoofdzaken zullen wel ongeveer gelijk zijn. Maar wat ís geluk nou eigenlijk? Is dat het winnen van een loterij? Is dat zoveel geld op de bank hebben dat je het niet meer op kunt maken? Nee hoor, want mensen die dat hebben zijn ook niet onvoorwaardelijk gelukkig. Mijn vader zei het vroeger al: "Je kunt nog zoveel geld op de bank hebben en niet uit de broek kunt (in dialect) dan heb je nog niks en ben je zeker niet rijk."

Mensen hebben de rare gewoonte om altijd dat na te streven wat ze niet hebben. Dat is niet verkeerd, soms zelfs heel begrijpelijk. Iemand die altijd krap bij kas is, verlangt ernaar om ook eens een paar maanden niet elk dubbeltje om te hoeven draaien. Iemand die ziek is zal verbetering zoeken of geen kinderen kan krijgen, heeft moeite om dat te accepteren en zal het toch proberen.

Geluk is zien wat je al hebt, wat je wel hebt gekregen. Geluk is er het beste van gemaakt hebben met alle fijne en betrokken mensen om je heen. In het nieuwe jaar krijg ik, net als iedereen, de vraag wat mijn goede voornemens zijn. Roken doe ik nauwelijks net als drinken, afvallen hoef ik niet, dus over mijn goede voornemens moet ik nadenken. Dan denk ik ook nog aan al die rokers en drinkers die hun goede voornemens in het nieuwe jaar om welke reden dan ook, meestal op niets zien uitdraaien.

Laat mijn voornemen eenvoudig zijn om als het kan, op deze plaats mijn mening te geven over de lokale politiek en wat er speelt op de Oost Veluwe. Maar dan moet er wel wat zijn om je over te verbazen of niet eens te zijn. De komende gemeenteraadsverkiezingen zullen daarbij hopelijk wat leven in de brouwerij brengen.

Meer berichten