De Vlaamse fanfare van Anton Pieck.
De Vlaamse fanfare van Anton Pieck.
Kunst & Cultuur

Vlaamse muzikanten met humor

Hattem - De fanfare loopt luid toeterend achter de man voorop. Hij draagt het vaandel met daarop een afbeelding van Cecilia. Heel toepasselijk voor een muziekgezelschap, want Cecilia is de beschermvrouw van de muziek, de instrumentmakers en de zangers. Zij was een Romeinse martelares uit de derde eeuw na Christus.

Het schijnt zo geweest te zijn dat zij troost vond in muziek om alle leed van de wereld te weerstaan. Daarom is het natuurlijk niet gek om achter haar aan te lopen terwijl je je wangen bol blaast op trompetten, tuba's en andere blaasinstrumenten. Vlak achter het vaandel loopt de man met de gerepareerde grote trom en het bekken. Het publiek is toegestroomd om te genieten van de muzikanten. Op de voorgrond lopen twee jongens mee. Eén van de twee voelt zich met zijn blikken trommel een deelnemer aan het muzikale spektakel, alhoewel hij vergeet mee te trommelen; hij heeft de stokken in zijn linkerhand. Maar hij hoort er wel bij met zijn blauwe hoge hoed en jas.

Pieck documenteert zich altijd terdege. In dit tafereel laat hij zien dat hij zijn ogen in Vlaamse binnensteden goed de kost heeft gegeven. Door zijn jarenlange vriendschap met de Vlaamse schrijver Felix Timmermans kwam hij heel vaak in Vlaanderen en zag hij die streek als zijn tweede vaderland. Pieck heeft de Vlaamse vlag met de Vlaamse Leeuw in de tekening opgenomen; we zien de gele vlag met de zwartgekleurde leeuw op de toren.

Dit stadsgezicht is Vlaams, ja, we zijn in Brugge met zijn prachtig stadsgezicht. De torens zijn geïnspireerd op kerkgebouwen en het Belfort. Naast Piecks nauwgezetheid in de uitbeelding van zijn onderwerpen beschikte hij ook nog over een grote dosis humor. In deze prent komt dat prachtig tot uiting in de zich voortsnellende vader die zijn dochtertje meesleurt naar huis. Dit is muziek die niet geschikt is voor zijn kind. Dus snel naar huis. Misschien om daar naar andere muziek te luisteren . We weten dat Pieck al zijn creativiteit in het tekenen en schilderen stak en dat hij wellicht daardoor weinig aandacht aan muziek besteedde. Straatorgels en fanfares, dat wel. Die muziek kom je altijd wel tegen. En dat vond Anton Pieck heerlijk.

Ter gelegenheid van het jubileum van het Pieck Museum in 2008, hebben 30 Hattemse kunstenaars elk een stukje van dit schilderij nageschilderd in vergrote versie. Samen vormden deze schilderijen een groot doek dat aan de kerk heeft gehangen op de markt. Nu hangt dit doek in de Marke in Hattem. Een aantal losse delen is momenteel te koop in het Anton Pieck Museum.

www.antonpieckmuseum.nl

Meer berichten