Kunst & Cultuur

Het romantische Zweden van Anton Pieck

Hattem - Meer dan honderdtwintig jaar geleden, in 1890, verscheen Selma Lagerlo¨fs eerste en zo beroemd geworden roman Go¨sta Berling, vertaald in meer dan 40 talen en herhaaldelijk verfilmd met onder andere Gretha Garbo, wier foto op de omslag prijkt van de herdruk van de moderne Nederlandse vertaling.

Het romantische verhaal speelt zich af omstreeks 1820 rond de 'Majoorse', de afgedankte dominee Go¨sta Berling, een man vol paradoxen, aan de drank verslaafd, geliefd bij alle vrouwen, sterk maar ook zwak, geestig en romantisch, vrolijk en melancholiek. Samen met elf joyeuze cavaliers - oud-beroepsofficieren uit de napoleontische oorlogen - beleeft hij de meest vrolijke, ontroerende en lachwekkende avonturen. Anton Pieck illustreerde de Nederlandse vertaling die in 1952 uitkwam.
Pieck heeft meer boeken geïllustreerd die in Zweden spelen: In de schaduw van het Mars-gebergte en De geschiedenis van het geslacht Björndal . Als illustrator al bekend, kwam hij in 1933 in contact met Ad Stok, directeur van de Zuid-Hollandse Uitgeversmaatschappij.

Vele uitgaven van deze uitgeverij, die waren ondergebracht in de Cultuurserie, zijn geïllustreerd door Anton Pieck. De Cultuurserie bevatte niet altijd hoogtepunten uit de Wereldliteratuur maar wel goede en verantwoorde lectuur, geschreven voor een publiek dat zijn eisen niet te laag stelde. Stok wist met een fijne neus dat werk, vooral uit het buitenland, op te sporen. Hij wist dat literaire hoogtepunten maar voor een klein publiek aantrekkelijk zijn. In die tijd waren veel mensen geïnteresseerd in boeken uit Scandinavië.

Pieck heeft later ook de prachtige illustraties gemaakt voor de Nederlandse vertaling van 'Niels Holgerssons wonderbare reis'. Wat weinig mensen weten is dat dit boek oorspronkelijk bedoeld was als leesboek dat Zweedse lagere schoolkinderen vertrouwd moest maken met aardrijkskunde. Als auteur werd Selma Lagerlöf benaderd.

In 1909, ruim twee jaar na het verschijnen van 'Niels Holgersson', ontving Selma Lagerlöf, als eerste vrouw, de Nobelprijs voor de literatuur. Toen kon ze ook het ouderlijk huis Mårbacka terugkopen, waar ze de rest van haar leven gewoond heeft. Ze bleef tot hoge leeftijd boeken schrijven, maar de successen van Gösta Berling en 'Niels Holgersson' heeft ze niet meer geëvenaard.
In het Anton Pieck Museum zijn nog tot en met 31 maart winterse taferelen van Pieck te zien met onder meer voorstudies voor Gösta Berling en andere Zweedse boeken. Niels Holgerssons wonderbare reis van Selma Lagerlöf is ook te koop in de museumwinkel.

www.antonpieckmuseum.nl

Meer berichten