Achter de kinderen van links naar rechts Edith Koridon, Eeuwke van de Wal, Wim Schuring van de Bruna en burgemeester Jan Willem Wiggers bij de presentatie van de nieuwe postzegel met de Dijkpoort.
Achter de kinderen van links naar rechts Edith Koridon, Eeuwke van de Wal, Wim Schuring van de Bruna en burgemeester Jan Willem Wiggers bij de presentatie van de nieuwe postzegel met de Dijkpoort. (Foto: Jan Nitrauw)

Dijkpoort prominent op postzegel

Hattem - Maandagmiddag is door Eeuwke van de Wal van Post NL het eerste vel postzegels met daarop de Hattemer Dijkpoort aangeboden aan burgemeester Jan Willem Wiggers. Kleuters van basisschool Het Palet hadden voor die gelegenheid kleurplaten van Dijkpoort gemaakt die ze aanboden aan burgemeester Jan Willem Wiggers. Een en ander vond plaats in de Bruna aan de Kerstraat waar ook een agentschap van Post NL is gevestigd. De Bruna deelt deze week kleurplaten van de Dijkpoort uit en de tekeningen van de kinderen worden in de winkel opgehangen. 

Natuurlijk kreeg burgemeester Jan Willem Wiggers het eerste vel postzegels met daarop prominent de Dijkpoort van Hattem. Maar voor Edith Koridon, het creatieve brein achter het succesvolle gebruik van de monumentale poort, was het ook een prachtige happening. Zo'n podium voor de plek waar zij mag werken, krijg je zelden.

Totaal waren maar liefst 26 leerlingen van Het Palet druk in de weer geweest om, op initiatief van Edith, hun eigen postzegel van de Dijkpoort te tekenen. En daar ging eerst de aandacht van burgemeester Wiggers naar uit. Ongedwongen liet hij zich op de knieën zakken en luisterde naar de verhalen van de kinderen bij hun eigen ontwerp. En ja, ze schrijven ook wel brieven, versturen kaarten en gebruiken dan ook postzegels. Voor Eeuwke van de Wal van Post NL een hoopvol signaal. Want er zijn 46.000 vellen met zegels van de Dijkpoort beschikbaar en die moeten wel aan de man of vrouw gebracht worden. Van de Wal vertelde dat de postzegels zijn ontworpen in de serie Mooi Nederland van PostNL. In deze serie is aandacht voor lokale geschiedenis, culturele rijkdom en landschappelijke schoonheid. Naast een vel postzegels met de Dijkpoort verschijnen er op 29 januari ook postzegelvellen met de stadspoorten van Vianen en Bergen op Zoom.

Op het vel bevinden zich vijf postzegels in vijf gelijke ontwerpen. Het ontwerp is van de hand van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen, de typografie is verzorgd door ontwerper Soeraya Siemons. Op de postzegels prijkt een pentekening van de Dijkpoort. Om de postzegels heen is een plattegrond van een deel van de binnenstad getekend. Deze met de pen getekende plattegrond zit vol informatie in woord en beeld. Jan Rothuizen verzamelde deze informatie door in de zomer in gesprek te gaan met Hattemers. Door deze verhalen van inwoners krijgen de postzegels een persoonlijk tintje."Hattem heeft een heel charmant karakter, als klein en prachtig oud stadje. Ook in Hattem viel weer op hoe nauw inwoners betrokken zijn bij hun woonplaats, hoe veel ze weten van de geschiedenis en hoe graag en mooi ze erover vertellen", was de ervaring van Rothuizen. Burgemeester Wiggers was in zijn nopjes met alle aandacht de Dijkpoort als symbool van Hattem. Wim Schuring van de Bruna doet er nog een schepje bovenop. De tekeningen van de kinderen hangen in de winkel en bezoekers zijn de jury om de mooiste tekening aan te wijzen. Voor de kinderen is er nog een kleurplaat van de Dijkpoort en natuurlijk zijn er prachtige ansichtkaarten van de Dijkpoort om te versturen met de nieuwe postzegel. Een prachtig combinatie toch?

Meer berichten