De windvaan keert terug in Hattem. Medewerkers van een gespecialiseerd transportbedrijf plaatsen de vaan weer in de vitrine. (foto: Voerman Museum Hattem)
De windvaan keert terug in Hattem. Medewerkers van een gespecialiseerd transportbedrijf plaatsen de vaan weer in de vitrine. (foto: Voerman Museum Hattem)

Windvaan pronkt weer in Hattem

Hattem - De windvaan van de middeleeuwse Hattemse burcht de Dikke Tinne is een van de pronkstukken van het Voerman Museum Hattem. Het collectiestuk is zelfs zo speciaal dat het Rijksmuseum de windvaan enkele maanden 'leende'. Daar zijn we zeker trots op, maar toch mooi dat de vaan weer terug is, meent vrijwilliger Ron Maat.

De windvaan stond ooit fier op een toren van de Dikke Tinne, een kasteel dat aan het begin van de vijftiende eeuw in Hattem werd gebouwd. Het was een burcht met zeven meter dikke muren, die strategisch belangrijk was in een tijd dat de Hertogen van Gelre en de Bisschop van Utrecht elkaar het leven zuur maakten. Na 1580 raakte de Dikke Tinne in verval en werd beetje bij beetje afgebroken tot in 1778 de laatste resten waren gesloopt. De vaan werd in 1990 gevonden bij een opgraving in de voormalige stadsgracht en wordt als een van de belangrijkste middeleeuwse bodemvondsten in Gelderland beschouwd.

De windvaan was beschilderd door de Arnhemse schilder Evert Beeldemaker en kwam bij het Rijksmuseum in beeld, toen men daar een expositie wilde houden rond de Nijmeegse schilder Johan Maelwael. Deze beschilderde tussen 1385 en zijn dood in 1415 onder meer wimpels, banieren en militaire uitrustingen. Hoewel de Hattemse windvaan niet door Mealwal was beschilderd, wilde het Rijksmuseum Hattem deze toch graag in de expositie opnemen. Het schilderwerk van Beeldemaker is namelijk een prachtig voorbeeld van de werkwijze die Maelwael hanteerde. Zoals Maelwel deze klus zou hebben aangepakt.

Nu heeft het Hattemse museum de windvaan zelf in bruikleen van museum De Valkhof in Nijmegen. Maar ook dit museum ging akkoord met de tijdelijke verhuizing naar Amsterdam. En daar stond 'ie dan, sinds begin oktober. Op een prominente plek in het Rijksmuseum. In goed gezelschap, want temidden van kunst uit grote musea als Musée du Louvre in Parijs, het Museo Nacional del Prado in Madrid en het Metropolitan Museum of Art in New York. Nadat de Amsterdamse expositie rond Johan Maelwel begin dit jaar eindigde, keerde de 'verloren' oogappel in Hattem terug. De windvaan staat na het einde van de winterstop vanaf 1 februari weer te pronken, in de middeleeuwse collectie in de kelder van het Voerman Museum Hattem.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie. Adres: Achterstraat 46-48.

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden