Kees van Bunningen, molenaar in Marle, sprak in december in deze krant al zijn vrees uit voor de komst van windmolens in het open landschap van de IJsselvallei
Kees van Bunningen, molenaar in Marle, sprak in december in deze krant al zijn vrees uit voor de komst van windmolens in het open landschap van de IJsselvallei (Foto: Jan Nitrauw)

Olst/Wijhe heeft het flink verbruid in Heerde

Heerde - Als burgemeester Fred de Graaf binnenkort op de koffie gaat bij commissaris Clemens Cornielje, is één bespreekpunt al bekend: de herindeling van het grondgebied van Marle bij de gemeente Heerde. De Graaf deed nog een toezegging: hij gaat met de Veiligheidsregio's aan beide zijden van de IJssel kijken naar de inzet van de hulpverleningsdiensten voor de buurtschap Marle. En dat allemaal naar aanleiding van de discussie over windmolens.

(door Jan Nitrauw)

Daarin heeft de gemeente Olst/Wijhe en met name wethouder Marcel Blind het volledige verbruid bij de Heerder gemeenteraad. Daarvan waren de raadsleden Gert van de Rhee (CU/SGP), Dianneke Landman (D66/GL) en Ireen Bunnik (VVD) op 25 januari aanwezig op een informatie-avond in Vorchten over het zoekgebied voor plaatsing van windmolens in Marle. "Mijn afdronk was een heftige avond. Veel weerstand van de bewoners en een wethouder Blind voor wie alternatieven niet bespreekbaar zijn", aldus Gert van de Rhee terwijl Ireen Bunnik concludeerde dat "Marle compleet verdeeld is".

Met name de gebrekkige communicatie van Olst/Wijhe werd hoog opgenomen. Deze gemeente heeft al in 2010 een Toetsingskader Windenergie vastgesteld die pas in oktober 2017 ter kennis van Heerde werd gebracht. Ook werd de opzet van de informatie-avond gehekeld. Olst/Wijhe deed het voorkomen of het open avond was maar deze was alleen voor genodigden toegankelijk, aldus Ireen Bunnik. Wethouder Wolbert Meijer was evenmin te spreken over de omgang met de buren door Olst/Wijhe. Meijer kreeg in een gesprek vorig jaar oktober met wethouder Anton Bosch terloops te horen "we gaan bezig met windenergie".

Waarop het college van de gemeente Heerde nog dezelfde middag haar zorgen heeft uitgesproken richting de collega's over de IJssel. "Ik heb er op gewezen dat wij bezig zijn met een zorgvuldig proces als het gaat om alternatieve energiebronnen. Ik heb zelfs wethouder Blind op 17 januari nog gewaarschuwd voor de gevolgen van de nu in Vorchten gehouden informatie-avond en hem gewaarschuwd voor het oplaaien van de discussie", aldus wethouder Meijer.

De vraag is wat Heerde kan doen om de plaatsing van de windmolens te voorkomen. De provincies Gelderland en Overijssel hebben eerder uitgesproken dat de IJsselvallei in principe niet in aanmerking komt voor windmolens. Dat gaat wethouder Meijer nog eens uitzoeken bij de provincies en met buurgemeenten. Verder wil men Heerde Energiek inschakelen om in Marle zonnepanelen te plaatsen. Meest vergaande stap: een bestuurlijke herindeling waarbij Marle opgenomen wordt in de gemeente Heerde.

Meer berichten