Fotograaf Aart Veldman uit Wezep is de maker van deze foto voor het stadhuis van Hattem en deze is opgenomen in het fotoboek 'Hattem 700 jaar stad' dat Veldman en Jan Nitrauw maakten na de festiviteiten. (foto: Aart Velman)
Fotograaf Aart Veldman uit Wezep is de maker van deze foto voor het stadhuis van Hattem en deze is opgenomen in het fotoboek 'Hattem 700 jaar stad' dat Veldman en Jan Nitrauw maakten na de festiviteiten. (foto: Aart Velman) (Foto Aart Veldman )

Historische schat verdient langer leven

Hattem - De gemeenschap Hattem beschikt over een historische schat: vele honderden historische kledingstukken. Verzameld en gemaakt bij de viering van 'Hattem 700 jaar stad' in 1999. Nu is het tijd voor een wisseling van de wacht in het beheer van de unieke verzamelen. Reden voor de Stichting Instandhouding Historische Kleding (SIHK) om nieuwe vrijwilligers te werven.

(door Jan Nitrauw)

"We willen heel graag deze prachtige collectie behouden en vooral ook gebruiken", vertellen Mary Bruins en Diny van Olst. De beide dames hebben aangegeven om de activiteiten van de SIHK voort te zetten nu het huidige bestuur en een aantal vrijwilligers hebben aangegeven te willen stoppen. En geen wonder, velen van hen zijn al vanaf het eerste uur bij de totstandkoming van de collectie betrokken. Vanaf maart 1997 begon een groep dames, afgevaardigden van iedere vrouwenorganisatie uit Hattem, onder leiding van Joke Hilhorst met het naaien van de kleding.

Iedere maandagavond - ruim twee jaar lang! - werd in de bovenzaal van de toenmalige Van Allerhof hard gewerkt. Patronen werden verzameld uit fotoboeken en bladen, modezaken werkten mee. Urenlang werden er zomen genaaid, knoopsgaten gemaakt, kant gehaakt en knopen aangezet. Kinderwagens, bakfietsen, tasjes en paraplu's werden verzameld. En dat met een geweldig resultaat. De modeshow op zaterdag 3 juli 1999 werd één van de hoogtepunten van Hattem 700. De route werd omzoomd door vele duizenden mensen en werd in de avonduren ook nog eens herhaald. Nadien werd de Stichting Instandhouding Historische Kleding opgericht om de kostbare investering in materialen en vooral ook in tijd, veilig te stellen. En vooral ook te gebruiken. De stichting verhuurde de kleding bij tal van activiteiten als het Dikke Tinne Festival. Maar ook particulieren en organisatoren van festiviteiten buiten Hattem kunnen de kleding huren.

Nu is het dus tijd voor een wisseling van de wacht en wil men met nieuw elan aan de slag. Marry Bruins en Diny van Olst willen de kar wel trekken maar hebben daarbij hulp nodig. "We willen graag een website opzetten en de kleding fotograferen. Maar daarvoor heb je wel mensen nodig", vertelt Marry Bruins. Maar ook voor bestuurstaken en de verhuur is menskracht nodig. "We zoeken meerdere vrijwilligers die kijk hebben op of interesse in (historische) kleding, kunnen fotograferen, wat van websites weten, PR en/of marketingvaardigheden hebben", vat Marry de wens samen.

Voor meer informatie en aanmelden kan men contact opnemen via marry.bruins@hetnet.nl, 06 - 204 577 40 of dinyvanolst@gmail.com, tel. 06 - 467 035 95.

Meer berichten