Foto: Gradus van Eek
Columns

Beloften

Een halve eeuw geleden kwam ik als jongste lid in de gemeenteraad van Epe.

Zonder enige kennis (daarvoor waren ambtenaren) maar wel gedrevenheid. Toen was er ook nog een plaatselijk dagblad die verslaggeving uit de gemeenteraad belangrijk vond, zodat de kiezer wist wat je deed.

Toen bijzonder omdat het namens een lokale partij was. We wilden anders dan de bestaande 'landelijke' partijen, door niet met machtsdenken te doen wat goed voor de burger werd geacht. De belangen van de burger wilden wij met argumenten zowel binnen de raad maar zeker ook daarbuiten voorop stellen. De zittende partijen wisten daar niet goed raad mee en hadden steevast het argument: "Dit kan nooit wat worden, want ze hebben geen partijtop in Den Haag voor de nodige hulp. In de praktijk het omgekeerde, want zodra er een centraal partijbelang was, werd daar naar toe gepraat.

Het was toen in deze omgeving nog nieuw. Vandaag is een derde van de partijen 'lokaal'. Maar helaas beginnen gelijk veel 'lokalen' naarmate ze langer zitten en voldoende zetels hebben het machtsgedrag van de 'landelijke' ook te vertonen.

Het lijkt er nu op dat met de verandering der tijden de machtsverhoudingen in partijen ook verschuiven. Waar steeds het centrale belang wat betekende, de Randstad, voorop stond, zien we nu, zodra deze met het lokale belang schuren, gemeentebesturen zich vaker laten horen.
Dan denk ik aan de Groningse gaswinning. Jarenlang heeft het hele land daarvan geprofiteerd, maar in het bijzonder de Randstad, die daardoor met hulp van de centrale overheid zich tot een economische factor van betekenis heeft kunnen ontwikkelen. Nu Groningers terecht vragen om vergoeding van de daardoor ontstane schade, moeten ze het vooralsnog doen met mooie praatjes. Voorlopig hebben ze geen cent ontvangen.

Of het vakantievliegveld Lelystad wat doorgedrukt moet worden, terwijl er in Twente al een ligt en ze het om economische reden daar graag zouden hebben. De belangen van de vakantieganger uit de Randstad wegen kennelijk zwaarder dan die van de burgers uit het Oostelijk landsdeel.

Steeds meer lokale gemeentebestuurders verzetten zich tot genoegen publiekelijk tegen het centrale partijgezag zodra beider belangen gaan schuren. Des te meer valt het op dat een voor gemeenten, 'kabouterpartij', gehoor geeft een 'oekaze' van een Tweede Kamerlid om maar eens de boel op scherp te stellen over de winkelopenstelling op zondag. En nota bene ook nog een breed podium krijgt in de regionale krant. Alsof dat het belangrijkste item is wat in de gemeenten speelt! Zelf nieuws maken?

Dat lokale bestuurders thans zo publiekelijk laten weten de belangen van hun burgers boven het partijenbelang stellen en zo handelen, is in een tijd waar de aandacht van de kiezer voor de gekozene terugloopt een goede ontwikkeling en de verkiezingsopkomst zeker zal bevorderen.

Bovendien heb ik voor hen wel een tip:

Zet in uw verkiezingsfolders niet alleen in mooie abstracte woorden wat je wilt gaan doen, maar zet ook eens voorop wat je vier jaar geleden hebt beloofd en wat daarvan is gerealiseerd. Dat zal zeker effect sorteren!

Gradus van Eek

Meer berichten