De Nieuwmarkt in Amsterdam, door Anton Pieck. (foto: Anton Pieck Museum)
De Nieuwmarkt in Amsterdam, door Anton Pieck. (foto: Anton Pieck Museum)

Anton Pieck: Nieuwmarkt door oog van de meester

'Zo'n marktje bij de Waag heb ik nog meegemaakt, compleet met door fakkels verlichte tentjes', heeft Pieck verteld. Zo zag de buurt eruit lang voordat de mooie gevels moesten vallen ten gunste van de metro.

Hattem - Terug naar het begin van de 20ste eeuw of naar de 19e eeuw. Anton Pieck deed dit graag. Veel zaken tekende hij uit zijn hoofd omdat het steeds moeilijker werd om ergens een gaaf oud stadsbeeld te vinden. Hij wilde de warmte en de romantiek van de oude steden, wijken, stadjes en dorpen voor ons terug brengen. Nieuwbouwwijken zouden, volgens Pieck, nooit esthetische waarde krijgen. Hij zal ze nimmer tekenen. "Tekenen in grote steden vind ik geweldig. In alle grote steden is het hetzelfde: hoe minder netjes de buurt, des te mooier; je krijgt er allerlei gedachten en soms nodigen mensen je op de koffie uit", vond Pieck.

Amsterdam heeft hem altijd aangetrokken. Jarenlang ging hij daarheen om allerlei straten, steegjes en details vast te leggen. Geen enkele stad in Nederland heeft hij zo uitgebreid vastgelegd als Amsterdam. "Aan het Begijnhof had ik wel willen wonen", mijmert hij ergens. Als kind logeerde hij vaak bij zijn tante aan de Haarlemmerdijk en dan ging hij naar de Jordaan. Een gezellige kar met bloemen of fel oranje sinaasappels: negotie heeft hem altijd geboeid. Hij had een zwak voor oude winkeltjes. Een tekening van een supermarkt zullen we niet bij hem vinden.

Als Pieck op straat aan het tekenen was, kwamen de mensen vaak naar hem toe om hem op een beter plekje te attenderen.Toen hij eens bezig was om een karakteristiek deel van Amsterdam te vereeuwigen, kwam er plotseling een fors gebouwde man achter Pieck staan. Hij staarde geboeid naar het papier waar de gevels steeds mooiere vormen begonnen aan te nemen. 'Dat 's werkelijk prachtig, meneer', zei de man 'maar ik denk dat u daar wel last mee gaat krijgen'. De verbaasde Pieck kon zich dat nauwelijks voorstellen. De man echter des te meer: 'Meneer', zei hij streng, u kopieert Anton Pieck helemaal'…

www.antonpieckmuseum.nl

Meer berichten