Ook de Energiecöoperatie Heerde Energiek is op donderdag 8 maart present op de Duurzaamheidsmarkt in De Noordgouw. Die werkt aan initiatieven als zonnepanelen op grote daken, waterkracht en mestvergisting.
Ook de Energiecöoperatie Heerde Energiek is op donderdag 8 maart present op de Duurzaamheidsmarkt in De Noordgouw. Die werkt aan initiatieven als zonnepanelen op grote daken, waterkracht en mestvergisting. (Foto: Heerde Energiek )

Van zonnepanelen tot proefrit

Heerde - Het thema 'Duurzaamheid' is donderdagavond 8 maart het leidende thema voor een breed opgezette markt vanaf 19.00 uur in CC De Noordgouw aan de Eperweg 34a in Heerde. Van zonnepanelen tot een proefrit met een electrische auto en van Cittaslowprodukten tot een duurzame tuin en langer thuis wonen, het komt allemaal aan bod.

(door Jan Nitrauw)

De gemeenteraad van Heerde vormde een aantal jaren een werkgroep Duurzaamheid en die is de aanjager van tal van initiatieven. Onder meer werd de energiecoöperatie Heerde Energiek opgericht die ook actief is op de Duurzaamheidsmarkt. Verder werken het Energieloket Veluwe Duurzaam en de Rabobank mee. Het doel van de duurzaamheidsmarkt is om de inwoners te laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzaamheid. Op de informatiemarkt zullen tal van bedrijven en organisaties innovatieve en duurzame maatregelen presenteren.

Bezoekers kunnen ook deelnemen aan een aantal workshops. Om 19.30 beginnen de workshops 'Hoe maak ik mijn huis duurzaam?' en 'Het ecologisch erf'. Om 20.30 uur gaat het om de onderwerpen 'Duurzame energie in Heerde' en om 'Duurzame leefstijl' waarin tien tips worden gegeven over de vraag hoe hier meteen mee te beginnen. Er is veel te zien en te beleven, bezoekers kunnen terecht voor onafhankelijk energieadvies, informatie over een klimaatvriendelijke tuin of over langer thuis wonen. Er zijn diverse proeverijen met Cittaslow producten. Repaircafé Wapenveld houdt een inzamelingsactie voor plastic doppen, cartridges en oude mobieltjes. Er zijn proefritten met een elektrische auto en diverse andere demonstraties. "Het is mooi om te zien hoeveel mensen al actief aan de slag zijn met duurzaamheid. De duurzaamheidsmarkt is een goede gelegenheid om kennis en ervaring op te doen over duurzaam wonen en leven," aldus wethouder Wolbert Meijer die namens het college van B en W verantwoordelijk is voor dit thema.

Aanwezig is ook de energiecoöperatie Heerde Energiek. "Heerde Energiek wil inwoners en bedrijven in Heerde kennis, advies en mogelijkheden bieden om gebruik te maken van duurzame energie. Zo denkt de coöperatie bijvoorbeeld aan projecten waarbij gezamenlijk geïnvesteerd wordt in zonnepanelen op grote lege daken en het organiseren en stimuleren van duurzame wijk initiatieven", zegt voorzitter Gert de Vos. Veluwe Duurzaam is het energieloket voor onder andere de gemeenten Hattem en Heerde met veel informatie over alle facetten van duurzaamheid op onderstaande site.

www.veluweduurzaam.nl

Meer berichten

Shopbox