Bert de Weerdt heeft zijn woning binnen een half jaar gasloos gemaakt onder andere dankzij de warmtepompboiler waardoor het gezin probleemloos kan dochen.
Bert de Weerdt heeft zijn woning binnen een half jaar gasloos gemaakt onder andere dankzij de warmtepompboiler waardoor het gezin probleemloos kan dochen. (Foto: Jan Nitrauw)

Bert de Weerdt zit zonder CV-ketel

Heerde - Het was een kippenvelmoment: Bert de Weerdt uit Heerde verkocht vorige week zijn CV-ketel. Net als het omhangen van een Olympische medaille het is sluitstuk van veel inspanningen. "Dat ding moest de deur uit. We zijn nu echt helemaal gasloos", meldt de bewoner van een tussenwoning aan de Brandstraat in Heerde.

(door Jan Nitrauw)

Ongeveer een half jaar geleden kocht Bert de woning en zag onder andere het energieverbruik dat erbij hoorde. "Met Debora en zoon Quin zouden wij in ieder geval meer gaan gebruiken dan de alleenstaande voorganger. Dat zette me aan het denken", vertelt Bert. Niet alleen het geld speelde daarbij een rol. "Onze zoon moet in een wereld kunnen leven waarin het wat minder slecht is. Daar kunnen Debora en ik ook een bijdrage aan leveren", was de motivatie van het echtpaar. Al was daarbij niet meteen het gasloos maken in beeld. "Ik ben begonnen met het isoleren van de vloeren en de spouwmuren en vervolgens het plaatsen van dubbelglas. Al doende werd ik ook nieuwsgierig wat er nog meer mogelijk was. Als eerste kwam toen een pelletkachel in beeld en die werd gevolgd door het plaatsen van zonnepanelen", legt Bert uit.

Voordeel is dat hij een technische achtergrond heeft. "Ik had gelukkig de financiële mogelijkheden om te investeren. Door heel veel zelf te doen was het ook allemaal haalbaar", legt hij uit. Daarbij is ook enig doorzettingsvermogen nodig. "Er is geen handboek hoe je dit stap voor stap aan kunt pakken. Wel heb ik veel gehad aan de site Veluwe Duurzaam, die is heel inspirerend. Ook heb ik veel met plaatselijke ondernemers heb gewerkt. Daar kun je op terug vallen om advies. Dat lukt niet als je alles zo goedkoop mogelijk via internet probeert te kopen", legt hij uit.

De komst van de zonnepanelen bracht ook andere mogelijkheden in beeld. Zoals inductiekoken in de nieuwe keuken en dat bevalt Debora heel goed. "Het gaat snel en je hebt alles onder controle", vult ze aan. Vervolgens werd ook de stap gezet om een warmtepompboiler aan te schaffen. De subsdie van 1.250 euro op dit apparaat was daarbij ook heel plezierig. Toen kon nagedacht worden over het gasloos maken van de woning. "Boven hebben we geen verwarming meer. Wel hangt op de speelkamer van Quin een infrarood paneel van 450 watt. Dat gaat heel snel en kan Quin lekker spelen", vertelt Bert.

Toen kwam hèt moment: het besluit om de CV-ketel te verkopen. "Een halve dag op Marktplaats en toen de deur uit, dat is echt een statement", lacht Bert. Die nog met één probleem zit: de gasmeter moet nog weg. Voor demontage vraagt Liander 680 euro. "Daar ben ik het nog niet mee eens, daar ga ik nog mee aan de slag", is Bert vastberaden.

Meer berichten

Shopbox