Vrijwilliger Frits Redeker staat naast het beeldje van Jan Hendrik Sypkens-Smit. Rechts de zes werken die de leden van Schildersclubje Chez Francois hebben gemaakt na hun bezoek aan Hattem. (foto: Voerman Museum Hattem)
Vrijwilliger Frits Redeker staat naast het beeldje van Jan Hendrik Sypkens-Smit. Rechts de zes werken die de leden van Schildersclubje Chez Francois hebben gemaakt na hun bezoek aan Hattem. (foto: Voerman Museum Hattem)
Kunst & Cultuur

Huisarts nog steeds bron van inspiratie

Hattem - Op het binnenplaatsje tussen het Voerman Museum Hattem en het Anton Pieck Museum staat tegen een muur een beeldje van Jan Hendrik Sypkens-Smit. Hij was huisarts in Hattem, en bovendien mede-oprichter en de eerste conservator van het museum.

Jan Hendrik Sypkens-Smit (1913-2001) mag met zijn vader Mattheus grondlegger van het Voerman Museum Hattem worden genoemd. Beiden waren verwoede verzamelaars van archeologische vondsten. Hun archeologische collectie zou uiteindelijk de basis vormen voor wat nu het Voerman Museum Hattem is.

Ruim honderd jaar na zijn geboorte is Sypkens-Smit nog altijd een bron van inspiratie voor kunstenaars van nu, weet vrijwilliger Frits Redeker. Hij doelt hierbij Schildersclubje Chéz Francois uit Sneek. De leden van dit kunstzinnige gezelschap brachten afgelopen jaar een bezoek aan het Voerman Museum Hattem en het Anton Pieck Museum.

Akke Klijnstra-Schots van Schildersclubje Chéz Francois schrijft in een brief aan het museum dat de groep bestaat uit zes dames uit Sneek en omstreken, die onder leiding van leraar tekenen en schilder Frans Berkhout hun kunst beoefenen. "Wij schilderen naar vrije keuze in de winter en sluiten in het voorjaar af met het bezoek aan een museum in de buurt", legt Klijnstra-Schots uit. En dus reisde de groep in het voorjaar van 2017 naar Hattem.

De Friese bezoekers ontdekten op de binnenplaats van het Voerman Museum Hattem en Anton Pieck Museum het tot de verbeelding sprekende beeldje, vervaardigd door G.W. Berendsen. Ze namen een foto en gaven zichzelf de opdracht om daar een kunstwerk van te maken. Elk groepslid werkte de opdracht in eigen stijl uit en het geheel leverde een originele collectie op.

Het museum was aangenaam verrast toen enige tijd geleden een envelop uit Sneek in de bus belandde met daarin het resultaat van dit uitstapje. De Sneker groep stuurde een foto met daarop de afbeeldingen van zes werken, die allen op eigen wijze de huisarts uitbeelden. Het bewijst maar weer eens dat Jan Hendrik Sypkens-Smit nog altijd tot de verbeelding spreekt. In de foto die bij dit artikel is geplaatst, is de afbeelding met de zes werken van Schildersclubje Chéz Francois ingevoegd. Het museum brengt zo graag deze kunst voor het voetlicht.

Het Voerman Museum Hattem dankt zijn naam aan de collectie schilderijen van Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. Naast de beeldende kunst bezit het museum ook een historische collectie van de stad Hattem.

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten