Schaatsen op natuurijs! Het kan weer. Velen weten IJsbaan De Klaarbeek in Epe te vinden in de voorjaarsvakantie. (foto: Dennis Dekker)
Schaatsen op natuurijs! Het kan weer. Velen weten IJsbaan De Klaarbeek in Epe te vinden in de voorjaarsvakantie. (foto: Dennis Dekker)

Gymschoenen verruilen voor ijzers

Epe - Hij stapt de fiets op. Het is koud, maar de zon prikkelt en verwarmt z'n huid. Het ritje duurt nog geen tien minuten. Dat moet vol te houden zijn. Halverwege giert de gure wind echter door de kieren van zijn winterjas. 't Deert hem niet. Want op de plaats van bestemming kan hij z'n gymschoenen eindelijk weer eens verruilen voor schoeisel dat hij de laatste jaren maar zo weinig gedragen heeft. Jazeker, hij genoot volop van Epe On Ice en natuurlijk zijn er ook andere kunstijsbanen in de buurt. Maar natuurijs, dat is toch écht even iets anders.

(door Dennis Dekker)

En dat ligt er nu wel, daar ietwat verscholen tussen de nieuwbouwflats en het garagebedrijf. IJsbaan De Klaarbeek is eindelijk open. Het is voorjaarsvakantie, en hij verheugd zich er enorm op om de eerste meters op het ijs te maken. Hij nadert de schaatsbaan. Het straatje met de welluidende naam Schaatsenrijder kronkelt naar het clubhuis dat nummer 10 draagt. Hij hoort de ijzers schrapen en krassen, hij hoort de stemmen van kinderen en volwassen weerkaatsen tegen de appartementencomplexen. Hij ziet z'n vriendjes en z'n vriendinnetjes en zet z'n fiets op slot. Hupsakee, zo snel mogelijk het ijs op!


Voor Gradus Vos, voorzitter van het bestuur IJsbaan De Klaarbeek (www.klaarbeekepe.nl) zijn dit de verhalen waar ze het voor doen. "Wij zijn enorm blij dat we dit kunnen doen voor het dorp. We hebben daarbij het geluk dat er een grote schare vrijwilligers is die ons helpt."

Afgelopen november liet men de baan al vollopen met water uit de naastgelegen Klaarbeek. Het was afwachten geblazen. Toen er een paar weken geleden een lange vorstperiode aangekondigd werd, begon het te kriebelen bij het bestuur. Het zou toch niet? Eind februari nog? En ja hoor: dinsdag de 27e stonden de eerste enthousiastelingen op de ijzers. Het positieve nieuws ging als een lopend vuurtje door Epe en omgeving. Menigeen wist De Klaarbeek te vinden. Als vanouds, zeg maar. Want jaren geleden was deze natuurijsbaan er natuurlijk ook al. Vos: "De vorstperiodes duurden in die tijd alleen langer dan nu. Sinds de officiële opening van deze nieuwe ijsbaan hebben we helaas maar weinig periodes van strenge vorst gehad. Je hebt toch zeker minimaal drie dagen en nachten ruim onder nul nodig voordat er veilig natuurijs ontstaat."

Die vorstperiode is er in februari 2018 dus eindelijk wél geweest. Met als resultaat dat de jongen deze dag, net als vele anderen, talloze meters kon maken. Om uiteindelijk te eindigen in het clubhuis met een beker warme chocolademelk. En morgen? Dan stapt hij gewoon weer op de fiets richting de Schaatsenrijder. Om daar z'n gymschoenen nog een keer te verruilen voor de ijzers. Totdat de dooi écht invalt...

Meer berichten

Shopbox