Peter Maas Geesteranus, Peter van Moerkerk, Rob van Vliet, Jaco Heeren, Bertus Visser en Hendrik Jan Boer hebben nog een enorme klus aan het inventariseren van de grote zuivelcollectie voor deze overgebracht wordt naar Erve IJzerman.
Peter Maas Geesteranus, Peter van Moerkerk, Rob van Vliet, Jaco Heeren, Bertus Visser en Hendrik Jan Boer hebben nog een enorme klus aan het inventariseren van de grote zuivelcollectie voor deze overgebracht wordt naar Erve IJzerman. (Foto: Jan Nitrauw)

Zuivelmuseum ontdekt haar 'schatten'

Wapenveld - "Nu kunnen we onze 'schatten' eindelijk gaan delen met anderen. Dit is een geweldig moment", aldus Peter van Moerkerk en Jaco Heeren, respectievelijk voorzitter en penningmeester van zuivelmuseum De Melkmaten. Zaterdag begonnen ze met het inventariseren van de collectie over de Nederlandse zuivelhistorie die ze in ruim tien jaar verzameld hebben. Binnenkort verhuist een deel ervan naar Erve IJzerman aan de Kanaaldijk 63 in Wapenveld om er geëxposeerd te worden.

(door Jan Nitrauw)

Want dat is het grote doel: het in beeld brengen en toegankelijk maken van de Nederlandse zuivelhistorie. Daar ontbreekt het tot nu toe aan. "In België is wel een zuivelmuseum, de collectie bestaat voor het grootste deel uit materialen die uit Nederland afkomstig zijn. Nu kunnen we eindelijk echt aan de slag", vertelt Peter van Moerkerk. Hij is voorzitter van stichting De Melkmaten, de eigenaar van de collectie.

De aanzet tot het ontstaan van De Melkmaten is de samenvoeging van een tweetal privé-verzamelingen vanuit de melkindustrie en de traditionele melkboer. Van 1996 tot 2006 kon De Melkmaten in Rotterdam de materialen exposeren. Vanaf 2007 was de ruimte niet meer beschikbaar en moest alles opgeslagen worden. Het verzamelen ging ondertussen wel door. Momenteel beschikt De Melkmaten over een tientallen vervoermiddelen vanaf de hondenkar tot winkelwagens en meer dan vijftig pallets vol materiaal. Van melkbussen tot melkzeven, van porselein dat vroeger bij acties gespaard kon worden tot de laboratoriummaterialen, melkmaten, koperen melkketels en verpakkingsmaterialen. Maar ook reclame-uitingen als die van Frau Antje en Joris Driepinter.

Al sinds 2010 bestaan er contacten met Erve IJzerman om de collectie hier te exposeren. De aanzet kon vorig jaar gegeven worden met het huren van een ruimte voor een depot in een hal van de voormalige Berghuizer Papierfabriek. Eigenaar van Erve IJzerman is BOEI en die legt op dit moment de laatste hand aan het gebruiksklaar maken van de boerderij. Dit door aanleg van een toiletvoorziening, herstel van de electra en de aanleg van verwarming en een parkeerplaats. Streven is om begin mei Erve IJzerman open te stellen. "Nu werken we aan de inventarisatie in een erkend museumsysteem voor de spullen naar Erve IJzerman gaan", legt Jaco Heeren uit. Daarbij helpen vrijwilligers met het fotograferen van elk onderdeel, het beschrijven en etiketteren, een enorme klus. "Maar dit is echt een geweldig moment. Eindelijk kunnen we onze 'schatten' uitpakken", aldus Jaco en Peter.

www.erveijzerman.nl

Meer berichten

Shopbox