Aafke Hoekstra de Jong is een hoogsensitief persoon (HSP). Onlangs startte ze een eigen praktijk voor stressmanagement genaamd Cura (www.stressmanagejezo.nl) waarbij ze eigen ervaringsdeskundigheid inzet om gedrag van anderen te spiegelen en hen te helpen. (foto: Dennis Dekker)
Aafke Hoekstra de Jong is een hoogsensitief persoon (HSP). Onlangs startte ze een eigen praktijk voor stressmanagement genaamd Cura (www.stressmanagejezo.nl) waarbij ze eigen ervaringsdeskundigheid inzet om gedrag van anderen te spiegelen en hen te helpen. (foto: Dennis Dekker) (Foto: Dennis Dekker)

Aafke zet ervaringsdeskundigheid in

Epe - Aafke Hoekstra uit Epe is een hoogsensitief persoon (HSP). Eén op de 5 Nederlanders is dat ook en kampt met verschijnselen die daarbij kunnen horen (vermoeidheid en gevoelig voor prikkels zijn). HSP is een persoonlijkheidskenmerk met lastige kanten, maar eenmaal in balans heel mooie kwaliteiten. De Epese therapeut is onlangs haar eigen praktijk Cura gestart waarbij ze HSP'ers en andere cliënten helpt door haar ervaringsdeskundigheid in te zetten.

(door Dennis Dekker)

In haar behandelkamer aan huis is veel roze zichtbaar. Een logisch gekozen kleur, vertelt de therapeute. "Roze biedt troost en ondersteuning. Ik wilde een omgeving creëren die als het ware al een arm om mijn cliënten heen slaat, voordat er een woord gezegd is." Want de woorden die daar gesproken worden, zijn vaak intiem. De therapeute heeft echter het vermogen om haar cliënten snel te 'lezen' en de vinger op de zere plek te leggen. "Ik probeer daarna een duidelijke samenhang aan te brengen tussen denken, voelen en doen. Want als dát er is, zal je privé, maar ook in je werk veel beter functioneren." Aafke is een betrokken therapeute. Maar goed, daarvan zijn er meer. De Epese kan anderen echter snel doorgronden omdat ze HSP'er is. "Ik vang prikkels snel op. Ik voel, mede door mijn persoonlijke ervaringen en zelfkennis, waar anderen met hun gevoelens en emoties wellicht in de knoop zitten." Eén belangrijke visie van haar? Het zou mooi zijn als de linker hersenhelft (het beredeneren, de planning, de organisatie), veel meer gecombineerd wordt met de rechter hersenhelft (intuïtie, gevoelens, gewaarwordingen en indrukken).

Sores en pijn, Aafke had ooit een leven waarbij deze twee woorden vaak voorbij kwamen. Ze werkte bij een verzekeraar en kreeg een burn-out. Ze ging aan yoga doen, interesseerde zich onder meer voor spiritualiteit en deed diverse trainingen en opleidingen. "Zo kwam ik in aanraking met de ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Door deze therapie doorloop je een persoonlijk ontwikkeltraject en leer je jezelf (ook als HSP'er) beter kennen. Met als gevolg dat stress, depressie en angsten verminderen en je meer rust krijgt waardoor je beter functioneert."

Epenaar Peeter Hakstege van het adviesbureau De HeerStege Advies hielp haar tijdens haar re-integratieproces. "Samen kwamen we er achter dat ik mijn kennis perfect kan inzetten bij een eigen praktijk. ACT gebruik ik inmiddels ook bij cliënten. Het is geweldig om mijn ervaringen in te zetten bij anderen. Onlangs zei iemand tegen me: 'ik ben weer in contact met mezelf en kan veel beter mijn grenzen aangeven. Ik kan mijn gedachten en gevoelens beter sturen'. Mooi om te horen hoe m'n ervaringsdeskundigheid werkt."

Meer berichten

Shopbox