Ets van Oudemannenkop van Anton Pieck. Is deze ets geïnspireerd door Rembrandt?  
Ets van Oudemannenkop van Anton Pieck. Is deze ets geïnspireerd door Rembrandt?  
Kunst & Cultuur

'Ik duik graag onder in vorige eeuwen'

Hattem - De inspiratiebronnen van Anton Pieck lagen vooral in een ver verleden. Om te beginnen in de Gouden Eeuw. In zijn werkkamer, in zijn huis in Overveen, maakte hij een namaakschouw met echte 17de -eeuwse tegels.

Er stonden ook een laat 17de -eeuwse Spaanse kist en allerlei aardenwerken potjes uit die tijd. Voor de ruiten van zijn andere werkkamer, waar zijn 19de -eeuwse etspers stond, hing hij 17de -eeuws glas in lood. Vlak bij zijn werktafel hing een etsje van Rembrandt uit 1639. 'Hij was nog geen twintig, toen hij zijn hele spaargeld uitgaf voor een etsje van…Rembrandt', schrijft biografe Ingrid van de Wijer.

En er hing meer - echte - 17de eeuwse beeldende kunst, onder andere een tekeningetje van Hendrick Avercamp ("…wat konden die oude kerels tekenen", vond Pieck), een etsje van Adriaen van Ostade. Pieck: "De zeventiende eeuwers. Dat waren nog eens fantastische vaklui. …ze hadden iets heel belangrijks: de basis van een goede techniek…je moet je metier tot en met beheersen en als je dan nog wat artistieke elementen in je hebt, komt het er toch wel uit." En: "Ik heb de grootste bewondering voor de schilders uit de gouden Eeuw Het waren echte vakmensen, die het woord artiest misschien nooit hebben gehoord. In een straatje woonde links de smid, rechts de meubelmaker en in 't midden de schilder. Schilderen werd als een echt ambacht beschouwd. Zo denk ik er ook over." Pieck heeft eens gezegd: "ik ben een conservatieve zeventiende eeuwer." In zijn werk zie je ook vele parallellen met de 17de eeuw.

Bijna was Pieck ooit in een 17e-eeuws huis gaan wonen. Midden in Haarlem kwam het pand 'Het scheepje aan de Spaarne' vrij. Hij heeft met zijn vrouw serieus overwogen om daar te gaan wonen. Uiteindelijk kwam het er niet van en ging Kees Verwey er wonen. Wel is er Piecks beroemde werkstoel, die nu in het museum staat. "De stoel waarin ik zit is ook een hele ouwe zeventiende-eeuwse stoel. Da's ook een metgezel geweest al vele jaren."

Hij had deze stoel cadeau gekregen van Adolf Melchior, een Haarlemse gynaecoloog en een vriend van Pieck, met wie hij veel samen tekende. Van diens neo-17de-eeuwse huis, dat van binnen geheel 17de –eeuws was gemaakt, heeft Pieck ter plaatse vele tekeningen gemaakt.

De ets op de afbeelding bevindt zich in het Anton Pieck Museum, naast veel ander grafisch werk. Hiervan wordt altijd een deel gepresenteerd in de vaste expositie die in januari weer is vernieuwd.

www.antonpieckmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden