Foto: Arnoud Kamp

Jongeren verkennen Hoogwatergeul

Heerde - Vijf klassen van de CC de Noordgouw maakten deze week een uitgebreide veldexcursie door het gebied van de hoogwatergeul Veessen/Wapenveld. Dit in het kader van een opdracht van het IVN en de gemeente Heerde om dit gebied aantrekkelijker te maken voor de (inter)nationale toerist.

De circa honderd jongeren, die al veel voorwerk hadden verricht, legden voor de uitvoering heel wat kilometers af door het gebied. In het gemaal Veluwe gaven Jos Melenhorst en Daan Westhof tekst en uitleg over het het project Hoogwatergeul en vervolgens werd de vogelkijkhut langs de westdijk in Wapenveld bezocht waar de heer Kamp veel over de weidevogels vertelde.

In De Verbinding in Vorchten blikte Jan Nitrauw terug op de historie van de waterproblemen in het gebied door het werk van de bewoners van het klooster Hulsbergen vanaf circa 1450. Roel Docter ging in op het project Oude IJsselloop en de kunstwerken die geplaatst gaan worden. Ook werd een bezoek gebracht aan het melkveebedrijf van de familie Nooteboom en bij de molen in Veessen vertelde Gerrit Kouwenhoven over het ontstaan van het landschap en het leven van de mensen door de eeuwen heen in dit gebied.

Dat het nodige voorwerk was gedaan, bleek uit de vragen. "Waar staan we over tien jaar als het gaat om recreatie en toerisme?" en "Is er sprake van spanning tussen toerisme met de natuur, de landbouw en de bevolking?" waren wat vragen die langs kwamen. Docent Arnoud Kamp was bijzonder tevreden over de excursie. "Dit is een geweldige aanvulling op het voorwerk dat is gedaan. Met alle informatie kunnen ze nu aan de slag met hun presentaties", aldus Kamp. De jongeren zelf genoten ook. Voor sommigen was het gebied bekend, voor anderen totaal nieuw.

Nu alle voorwerk is gedaan, gaan ze aan de slag met de vraag die de gemeente Heerde heeft gesteld: "Doe ons een aantal aanbevelingen over de toekomst van dit gebied zodat er meer bezoekers komen om dit unieke gebied te zien en te beleven". Daarbij zijn ook de doelgroepen aangegeven die men graag richting de gemeente Heerde wil hebben. Elke klas gaat nu als een echt adviesbureau een presentatie maken en die worden op 22 maart in de raadszaal op het gemeentehuis gepresenteerd.

Een jury zal deze beoordelen en de inzending aanwijzen die gepresenteerd gaat worden op het Veluwe Congres op donderdag 19 april. Op dat congres zullen tien scholen hun beste ideeën presenteren voor Veluwse ondernemers, bestuurders, ambtenaren en de provincie Gelderland. Dan zal blijken welke school het beste antwoord geeft op de vraag: 'Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de Veluwe in 2025 de meest gastvrije bestemming van Nederland is?'

Meer berichten

Shopbox