Kunst & Cultuur

Modellen geven zich bloot in Voerman Museum Hattem

Hattem - In de binnenstad van Hattem kun je tot en met 31 maart een wandelroute volgen, die langs diverse plekken voert waar naaktkunst te bewonderen valt. Het Voerman Museum Hattem neemt aan deze wandelexpositie deel en toont een aantal naakten van Jan Voerman junior aan het publiek, licht museumdirecteur Daphne Kampman-Maas toe.

De wandelexpositie heeft als titel 'kijk hier… kijk daar naakt!' en brengt naakt door de eeuwen heen in beeld, van de zeventiende eeuw tot heden. Naast de Nederlandse bijdragen zijn er werken te zien uit België, Frankrijk, Hongarije en Mexico. Op diverse locaties, als musea galerieën en winkels, zijn deze kunstwerken te bekijken.


Boven de balie in de museumentree hebben vier naakten van Jan Voerman junior een plekje gevonden. Ook het Anton Pieck Museum doet mee, zodat naast de winkelruimte bij het beeld van Bé Thoden van Velzen twee werken van Pieck te zien zijn.

Gekozen is voor de museumentree, zodat je de getoonde kunstwerken ook kunt zien als je niet van plan bent het Voerman Museum Hattem en het Anton Pieck Museum te bezoeken. Wie wel de collectie van het museum gaat bekijken, zal ontdekken dat er ook op de Jan Voerman junior-afdeling op de eerste etage, nog enkele naakten van zijn hand geëxposeerd worden.

De door Jan Voerman junior gemaakte naakten stammen uit de tijd dat hij actief lid was van de Vereniging voor Beeldende Kunstenaars Laren/Blaricum Hij had zich bij de vereniging aangesloten, nadat hij in 1928 in met zijn echtgenote Hetty Mansholt in Laren was komen wonen. De familie Voerman liet in 1932 overigens een woning in Blaricum bouwen. Een jaar later konden de Voermannen er intrekken.

De kunstenaarsvereniging exposeerde in de kunsthal van hotel Hamdorff in Laren. Daarnaast werd in 1950 de Modeltekenclub Hamdorff opgericht. In een zaal van hotel Hamdorff was elke week een model uitgenodigd, dat door de kunstenaars op creatieve wijze werd vereeuwigd. Ook Jan Voerman junior nam deel aan deze tekensessies. Hij vervaardigde in die periode diverse naakten.

Het doek voor Hotel Hamdorff viel in 1978 door een faillissement. De kunstenaars weken daarna voor expositieruimte uit naar het Singer Museum in Laren. De Kunstenaarsvereniging Laren/Blaricum en Modeltekenclub Hamdorff bestaan nog altijd.

Voerman Museum Hattem, Achterstraat 46-48, telefoon 038-444 28 97.

www.ronduithattem.nl/nl/evenementen/zomer

Meer berichten