Foto: Gerard Libert
Columns

Eleonora van Engeland

Wie was deze bijzondere vrouw, die op het pand van het Nederlands Bakkerij-museum in Hattem nog is afgebeeld? Ze werd ook genoemd Eleonora van Woodstock, het kasteel bij Oxford in Engeland, waar ze geboren werd. In Engeland staat ze bekend als 'the forgotten princess'. Ze was de 12-jarige oudste dochter van koning Edward de II van Engeland en de rebelse koningin Isabella van Frankrijk.

Zij hadden een huwelijk dat al snel stuk liep. Als 10-jarige had Eleonora al veel ellende aan het hof meegemaakt. Een vader die maar weinig aandacht voor haar had en die later vermoord werd, een mislukte staatsgreep door haar moeder (ijdel, hooghartig en inhalig) en de ophanging van de minnaar van haar moeder: Roger Mortimer (ambitieus, arrogant en hebzuchtig) en de uiteindelijke machtsovername door broerlief Eduard III.

Eleonora was niet groot maar beeldschoon, met blozende wangen, zo wordt beweerd. Oudere broer Edward, had de taak op zich genomen om haar op een nette manier uit te huwelijken aan een goede partij. Die poging was al een paar maal mislukt, maar met de komst naar een speciaal daarvoor georganiseerd riddertoernooi van de roodharige ridder, graaf Reinald II van Gelre ging het goed komen. Hij was door de Duitse keizer naar voren geschoven, van goede huize, fortuinlijk en… hij zag als 40 jarige weduwnaar wel wat in deze adellijke jongedame. Hij moest diep in de buidel tasten om haar te verkrijgen, maar hij werd ook vorstelijk beloond voor zijn goede wil.

Eleonora verliet Engeland om er nooit meer terug te keren. De Engelse koning wist op voorspraak van Eleonora in 1339 bij de Duitse keizer, te bewerkstelligen dat in het vervolg de graven van Gelre, de titel van hertogen mochten voeren en de regalia van de keizer mochten meevoeren als deze ergens zijn officiële opwachting maakte.

En zo geschiedde. Het is dus een beetje aan Eleonora te danken dat de leeuw in het Hattemse stadswapen van pure trots twee staarten aan zijn achterste heeft.        

De tweede was uit trots voor het verkregen hertogschap. Hertogen voelden zich immers heel wat meer dan die "graafjes", bijvoorbeeld uit Holland of Zeeland.


Wordt vervolgd…..

Meer berichten