Vorig jaar konden voor het eerst de vier in Wapenveld omgekomen vliegers worden herdacht bij het nieuwe monument op de begraafplaats in Wapenveld.
Vorig jaar konden voor het eerst de vier in Wapenveld omgekomen vliegers worden herdacht bij het nieuwe monument op de begraafplaats in Wapenveld. (Foto: Jan Nitrauw)

Herdenking van oorlogsslachtoffers

Regio - Op vrijdag 4 mei 2018 is Nederland om 20.00 uur twee minuten stil. Dan worden Nederlandse burgers en militairen herdacht die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties waar ook ter wereld. Ook in Hattem, Wapenveld en Heerde worden herdenkingen georganiseerd.

In Hattem worden bij de monumenten aan de Geldersedijk, het Katerveer (nabij de IJsselbrug) en op de begraafplaats aan de Kerkhofdijk door het 4 en 5 mei comité Hattem en het college kransen gelegd. Zij worden bijgestaan door de scouting en een muzikant van Arbeidersmuziekvereniging Ontwaakt. De ceremonie bij deze monumenten begint om 18.15 uur. Om 19.15 uur begint in de Andreaskerk op de Markt de herdenkingsceremonie. De kerk is vanaf 18.45 uur geopend. Sprekers zijn Dirk Wiessenberg, die herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog deelt, veteraan Gerrit Bosch en burgemeester Jan Willem Wiggers. De herdenking wordt muzikaal omlijst door organist Jaap Neuteboom, Marten van der Worp op piano en zangeres Manon van Vemde. Aansluitend aan de herdenkingsdienst is om 19.45 uur de kranslegging bij het gedenkteken op de Markt door het 4 en 5 mei comité en het college. Aanwezigen kunnen zowel voor als na de herdenkingsceremonie bloemen leggen bij het gedenkteken op de Markt. Het Huygens Vocaal Ensemble verzorgt dit jaar het requiem. De kerk gaat open om 20.20 uur en de toegang is vrij.

Wapenveld

Op de begraafplaats aan de Kwartelweg in Wapenveld worden de vier bemanningsleden herdacht die in 1943 omkwamen bij de crash met hun Halifax bommenwerper nabij molen de Vlijt. Hun stoffelijke resten zijn tijdens een bergingsoperatie in 2014 geborgen en in juni 2016 begraven met militaire eer. Deze herdenking in aanwezigheid van het college van b en w, begint om 16.00 uur.

Heerde

De herdenking in Heerde begint om 18.15 uur bij de graven van de geallieerde vliegers aan de Meester Nijhoffstraat. Vervolgens wordt een stille tocht gehouden naar de Hervormde kerk aan de Dorpsstraat. Hier houden de gezamenlijke kerken een herdenkingsbijeenkomst. De voorgangers zijn ds. J Cramer en ds. M. Mulder en muzikale medewerking door Anjo van Werven, zang en Wilco Veldkamp, piano. Om 19.15 uur start de stille tocht vanaf de kerk naar het oorlogsmonument bij het Raadhuis. Daar wordt koraalmuziek gespeeld, is er een toespraak van burgemeester Fred de Graaf en zal Rosalin Mulder een gedicht voorlezen. Aansluitend kan iedereen bloemen leggen bij dit monument.

Meer berichten