Stoomgemaal Pouwel Bakhuis, één van de geopende gemalen.
Stoomgemaal Pouwel Bakhuis, één van de geopende gemalen.

Week van Ons Water met gemalen en Hoogwatergeul

Veesen / Wapenveld - Waterschap Vallei en Veluwe opent zaterdag 12 mei van 10.00 tot 16.00 uur de deuren van het Stoomgemaal Pouwel Bakhuis en naastgelegen Gemaal Veluwe in Wapenveld. Daarnaast is een gidsrondleiding per auto mogelijk door het gebied waar de hoogwatergeul doorheen loopt. Locatie: Werverdijk 4 in Wapenveld.

De hoogwatergeul is een acht kilometer lang gebied langs de IJssel waar de rivier bij extreem hoog water gaat stromen. Deelnemers krijgen inzicht in de werking van de inlaat bij Veessen en het volstromen van het gebied dat tussen de 500 en 1.500 meter breed is.

Pouwel Bakhuis is gebouwd in 1920 en van binnen nog volledig authentiek, in 1999 nam Gemaal Veluwe de werking over.

Aanmelden voor de rondleiding kan tot vrijdag 11 mei via vtol@vallei-veluwe.nl, meer informatie staat op www.vallei-veluwe.nl/weekvanonswater. Op deze site staan meer activiteiten, zoals een rondleidingen op diverse rioolwaterzuiveringen. Ook staan er suggesties voor wandelingen en fietstochten langs het water.

Tijdens de Week van Ons Water, die duurt tot en met zondag 13 mei, wordt landelijk aandacht gevraagd voor het belang en gebruik van water in en om het huis.

Zie voor activiteiten in de rest van Nederland www.weekvanonswater.nl.

Meer berichten