Magriet van Hoogenhuizen (links) kreeg naast de cheque van duizend euro uit handen van burgemeester Wiggers om haar kunstwerk te realiseren uiteraard ook een fraai boeket bloemen van Saskia Lammerts namens de gemeente Hattem.
Magriet van Hoogenhuizen (links) kreeg naast de cheque van duizend euro uit handen van burgemeester Wiggers om haar kunstwerk te realiseren uiteraard ook een fraai boeket bloemen van Saskia Lammerts namens de gemeente Hattem. (Foto: Jan Nitrauw)

Jutezak wint kunstwedstrijd Hanze

Hattem - Met haar idee om op jutezakken de handelsroutes van de Hanzesteden af te drukken en Hattem daarop te positioneren met een miniatuur Dijkpoort uit een 3D-printer, heeft Magriet van Hoogenhuizen duizend euro in de wacht gesleept. Dat was de beloning voor de winnaar van de prijsvraag Hanze Kunstwerk in Hattem.

(door Jan Nitrauw)

Magriet woont zelf bijna onder de Dijkpoort en was zichtbaar blij met de erkenning door de jury. Die heeft meerdere kunstwerken die waren ingezonden beoordeeld en met vlag en wimpel was het idee van Magriet de beste. De prijsvraag is uitgeschreven door de Hanzestad Rostock. Daar worden eind juni de internationale Hanzedagen gehouden en de organisatoren in Rostock besloten hiervoor een kunstwedstrijd onder de partnersteden uit te schrijven.

Het ontwerp van Marlies is gebaseerd op een kaart met een overzicht van een groot aantal Hanzesteden en handelsroutes. Er worden 37 gebruikte jute handelszakken aan elkaar gemaakt tot een kaart met een formaat van 360 x 300 cm ontstaat. De belangrijkste Hanzesteden worden op deze kaart vermeld door Hanzemunten en Hanzestad Hattem wordt aangeduid met een Dijkpoortje. De munten en het Dijkpoortje worden gemaakt met een 3D printer. De handelsroutes worden van touw gemaakt. Het kunstwerk komt op de grond te liggen. Omdat de zakken gevuld worden met gerecycled materiaal, kan een hoogte van zo'n 50 cm gehaald worden.

"Ik wilde men mijn kunstwerk enerzijds terug in de tijd en nieuwe technieken gebruiken maar anderzijds ook het thema 'Verbinden' een plek geven. Want dat is toch ook wat het Hanzeverbond heeft gedaan". Met mijn idee heb ik die historie willen verbeelden", aldus Magriet over haar inspiratie voor dit kunstwerk.

De jury was opgetogen over het ontwerp. "Je gebruikt echt oude technieken maar ook een 3D-printer en bovendien is het idee praktisch uitvoerbaar", aldus Edith Koridon namens de jury. Bertus van 't Holt voegde daar aan toe: "Vooral het onderdeel verbinding treft mij in deze tijd waarin polarisatie eigenlijk alleen maar toeneemt". In juni zijn de Internationale Hanzedagen in Rostock. Hattem is hier samen met andere Hanzesteden aanwezig om onze mooie stad te promoten. Rostock heeft alle deelnemende steden gevraagd een kunstwerk in te sturen dat de verbinding tussen hun stad en de Hanze uitbeeldt. De inzendingen van alle steden vormen in juni samen een tentoonstelling, met als doel de diversiteit van de Hanze te laten zien. De kunstwerken blijven eigendom van de stad Rostock.

Meer berichten