Galeriehouder Bruno Barat bij het schilderij 'Pioenen' van Nicolaas van Veerendael. Het is een van de werken waarmee de Bruno Barat Art Gallery bijdraagt aan 'Schot in de roos'. (foto: Voerman Museum Hattem)
Galeriehouder Bruno Barat bij het schilderij 'Pioenen' van Nicolaas van Veerendael. Het is een van de werken waarmee de Bruno Barat Art Gallery bijdraagt aan 'Schot in de roos'. (foto: Voerman Museum Hattem)

'Schot in de roos' is voltreffer

Hattem - De nieuwe expositie 'Schot in de roos' mag een voltreffer worden genoemd. Het Voerman Museum Hattem heeft hier de roos centraal geplaatst en het resultaat is een brede en gevarieerde kijk op deze bloem, benadrukt de Hattemse galeriehouder Bruno Barat. Op de expositie is een aanzienlijk aantal kunstwerken van zijn Bruno Barat Art Gallery vertegenwoordigd.

De Nederlandse taal is rijk aan spreekwoorden en gezegden waarin de roos voorkomt. Opvallend is dat de bloem altijd met het positieve in verband wordt gebracht: associaties met geluk en voorspoed worden veelvuldig gemaakt. De kleur, de geur en vooral de schoonheid van de roos spreken dan ook al eeuwen tot de verbeelding.

De roos inspireerde het Voerman Museum Hattem tot het samenstellen van een expositie, die geheel gewijd is aan de 'koningin der bloemen'. De focus tijdens 'Schot in de roos' ligt vooral op de Nederlandse en Vlaamse negentiende en twintigste eeuw, met uitschieters naar voren en achteren. Schilders als Hendrik Heyligers, Hubert Bellis, Leon Londot, Edouard Huberti en niet te vergeten onze eigen Jan Voerman senior en junior.

Bloemstillevens hebben niks aan populariteit verloren. Zowel Nederlandse als Belgische kunstenaars gaan ermee aan de slag. Naast het 'traditionele' bloemstilleven, waarin een boeket in een vaas centraal staat, komen bloemstukken ook steeds meer voor als decoratief element in bijvoorbeeld portretten of interieurs. Een treffend voorbeeld hiervan is Felix Gogo's 'Stilleven met rozen', die voor de expositie beschikbaar is gesteld door Bruno Barat. En de galerie van Barat tekende verder voor werken als 'De Dame met de roos' van Edouard Agneesens en 'Pioenen' van Nicolaas van Veerendael.

Maar museumbezoekers komen dus net zo goed namen tegen die zij kennen van de vaste collectie. Zo is daar 'Stilleven met rozen in een vaas' van Jo Koster, dat dankzij een bruikleen in de expositie kon worden opgenomen. En natuurlijk Jan Voerman senior, die zijn favoriete roos, de La France roos, op impressionistische wijze aquarelleerde.

Jan Voerman junior daarentegen tekende en schilderde zijn rozen met uiterste precisie en gevoel voor detail. De schoonheid van de roos komt in deze stijl geheel tot zijn recht, zo levensecht dat men de bloem bijna kan aanraken.

'Schot in de roos' is tot en met maandag 15 oktober in het Voerman Museum Hattem te bekijken.

www.voermanmuseumhattem.nl

Meer berichten